torsdag 4 december 2014

Jeanette Winterson - Skrivet på kroppen


Skrivet på kroppen, som gavs ut 1992, är ett triangeldrama. Kärlek och vetenskap. Sjukdom och begär. Huvudpersonen, vars kön vi aldrig får veta, förälskar sig i en gift kvinna, Louise, och de inleder en relation. Berättelsen slungar sedan läsaren fram och tillbaka genom saknaden som försöker tränga sig ur bröstkorgen, genom sex, genom en kärlek som ingen av de två tidigare upplevt. En kärlek som snuddar på gränsen till besatthet. Det är dock inte bara kärleken som sprider sig. Louise drabbas av leukemi. 

Skrivet på kroppen är en kärlekshistoria, men inte bara, det är också en slags studie över hur kroppen påverkas av att vara älskad, av att vara åtrådd - och av att brytas ner. Både av sjukdom och av åtrå. ”Jag älskar dig. Hur kommer det sig att det minst originella vi kan säga till varandra fortfarande är det som vi helst vill höra?” Det handlar om gränser, om hur det är klichéer som skapar de allra största problemen. Vem är den rätta och vågar en vänta? Kan kärleken vara lika varm i skuggan som den är i solen? Måste lyckan vara en kompromiss? 

Jeanette Winterson är en fantastisk författare. Hennes språk och sex sinnen för detaljer är fantastiska. Hon ifrågasätter samtidigt som hon hyllar, hon tar språnget ut i kärleken och kommer tillbaka med hela kroppen insmord i den. Hon ifrågasätter normer och skönhetsideal och skapar något vackert av allt ifrån hur den älskade äter till hur dennes skelett är uppbyggt. Samtidigt finns det alltid en längtan efter det äkta, det som känns överallt. ”Den flammande brasan måste vara bättre än centralvärme.” Kanske pågår sökandet efter lyckan i flera år, kanske i ett helt liv. Vem vet om en hinner fram?

Skrivet på kroppen är en av de allra finaste böckerna jag läst. Kanske den allra finaste. När den släpptes sa Winterson själv att det var årets bästa bok. Jag blir berörd av alla detaljer, av hur berättaren och Louise drabbas - av varandra och av deras egna känslor. Är det inte andras känslor som knuffar ens liv åt motsatt håll än det tänkta så är det ens egna. Kärlek som tar slut kommer lämna hål i ens kropp - hål som är formade efter den som lämnat. Det hålet kan ingen annan fylla än den som skapade det. 

Jeanette skriver med kärlek och med mycket smärta. Det har länge diskuterats om huruvida hon borde få Nobelpriset i litteratur. Det skulle kännas konstigt om hon inte en dag får motta det. Skrivet på kroppen är en oerhört vacker skildring av en kärlek som försöker ta sig igenom allt och som strävar efter att få fortsätta bortom livet. När livet blåser upp vill en ha någon bakom sig. ”Skynda dig nu, det börjar bli sent. Jag vet inte om detta är ett lyckligt slut, men här släpps vi fria på de vida ängarna.”

Skrivet på kroppen finns att köpa på bland annat Bokus. (på originalspråk)