fredag 12 december 2014

Medan barnen står och bekymrar sig över spegelbilden så borde vi stå och bekymra oss över samhällsbilden

Det är ofta mycket diskussioner om BH, stringtrosor och smink för barn. Det är många barn som börjar tänka på utseendet relativt tidigt och det verkar bli allt tidigare. Däremot är det viktigt att inte skuldbelägga barnen för det. Barn tar efter vuxna! Det är viktigt att inte bara vända blicken ut mot samhället utan även vända den mot sig själv. Det är inte med barnen förändringen ska komma, det är inget en kan kräva av barn. Förändringen måste börja med oss vuxna. Innan de väljer att sminka sig, innan de väljer att ha på sig en BH som ofta inte ens behövs i så tidig ålder, så har de redan fått lära sig att det är viktigt med ett vackert yttre. 

Det finns mycket normer i samhället och det är väldigt svårt att skydda barn mot dem. Däremot är det viktigt att försöka lära barnen att hantera dessa normer. Vi vet alla hur samhället ser ut idag och det är ofta en väldigt tragisk syn vi möts av. Samtidigt tror jag inte på förbud. Förbjuder en exempelvis BH och smink till barn så okej, då har de varken BH eller smink, men de har fortfarande en mängd krav på sig. Och det är där problemet börjar. BH och smink är en fortsättning. Att barn tar efter är inte så konstigt och ju fler barn som tar efter, desto svårare blir det för det enskilda barnet att låta bli. Att förbjuda löser inte alla problem. Barn vill passa in och inte hamna utanför. De vill knappast sticka ut som ”den enda som”. Det är viktigt att tänka på att samhället ser ut som det gör och så länge det ser ut så kommer människor vilja passa in i det. 

Utseende ska vara ens eget val, hur en än väljer att se ut, men idag är det ofta samhällets val. Är det vår blick eller samhällets blick vi ser med när vi tittar på oss själva i spegeln? Att lära barn kritiskt tänkande är väldigt viktigt och det är också viktigt att ifrågasätta strömmen istället för att bara följa den. Att se till att barnen får ett bra självförtroende och att det inte sitter i hur de ser ut. Det finns olika sätt att se ut på och alla är okej. Utseende blir enkelt något som människor skäms över eller skuldbeläggs för. Medan barnen står och bekymrar sig över spegelbilden så borde vi stå och bekymra oss över samhällsbilden. Det är tragiskt att det finns kläder som objektifierar barn men varför finns då dessa kläder? Jo, för att det tyvärr finns en efterfrågan och vem är det som efterfrågar? Samhället syr kläderna, varför ska vi bära dessa utan att ifrågasätta? Det handlar inte om att säga att den här sidan är rätt, den måste du välja, utan om att visa att det finns flera olika sidor och att flera av dem är rätt. 

Många nämner att barn ska få vara barn. Absolut ska barn få vara barn men barn tar som sagt efter, frågan är vad det är vi vill att barnen ska ta efter, är det förlegade roller och att vi alla ska bedömas efter hur vi ser ut? Att utseendet ska vara något som vi bör oroa oss över? Att barn ska lära sig tidigt att det är viktigt att vara sexig? Är det vad vad vi ska lära barnen? Vad har vi då lärt oss själva? Om samhället syr oss på det här sättet, spräck sömmarna. I grunden handlar många frågor om en sak: Människor måste få vara människor, hur vi än vill vara det.