lördag 19 april 2014

"De kallades CP i lågstadiet och bögjävlar i högstadiet"

Ibland rör sig vårt språk lite för snabbt, som när vi skriver eller handlar i affekt. Det är klart att det är skillnad på att uttrycka sig klumpigt och att ha en dålig intention med det en säger, men även om det är det skillnad i intention så blir effekten likadan. Personen som får motta dina ord kan ju omöjligtvis veta vad dina intentioner är. Det är viktigt att alltid tänka på vad en säger, även om en inte menar något illa så upprätthåller en ändå lätt olika destruktiva strukturer genom språket. Jag minns då många kallade chokladbollar för negerbollar. Det verkade och verkar fortfarande viktigt för många att få kalla den just detta och jag undrar varför. Det där med att den alltid har hetat så är ett trist och ohållbart argument Språket utvecklas - och ska så göra också. Precis som många människors engagemang för djurrätt börjar och slutar vid krav på förbud av halal-kött så börjar och slutar många människors språkengagemang vid bevarandet av ordet negerboll. Så vad ska en göra om någon tar illa upp för hur en uttrycker sig? Något en inte bör svara är exempelvis ”Sluta vara så jävla lättkränkt!”. Ingen annan människa kan bestämma hur en annan människa bör eller ska reagera på något, då alla människor har olika utgångspunkt. Försök därför att se det ur den andras perspektiv och tänk efter varför hen tog illa upp av just det du sa. 

Det låter väldigt illa när någon säger att någonting eller någon är CP eller när någon säger fitta när den blir sur. Fotbollssupportrar har genom åren sjungit ramsor där motståndarlagets spelare har varit bögar, horor, kärringar och fittor. Nu har förstås inte alla dessa samma intentioner med det dem säger, en som utbrister CP när den är sur lägger inte nödvändigtvis in lika stor värdering i ordet som en som skriker hora på en fotbollsmatch, men intentioner spelar som sagt inte så stor roll. Det är fortfarande många som exempelvis kallar människor de tycker mindre om för CP. Kanske är det inte så roligt för den som har en CP-skada att diagnosen likställs med dåliga människor. Det borde väl inte vara så svårt att sluta säga så då? Varför göra funktionshinder och människors könsorgan till skällsord? Dessa ord får en negativ laddning bara för att vi använder dem på fel sätt. Är din rätt att säga något större än de som indirekt drabbas rätt att slippa höra det? Hur en väljer att uttrycka sig formar också ens egen världsbild. Om du ofta använder ord som CP så påverkar det också undermedvetet din bild av CP-skadade människor. Då och då har jag hört kommentarer som ”Shit, hon ser ut som en transa!” och det är samma sak där. Varför tycker en att det är värt att kommentera? Att en tycker att det är värt det antyder att en inte anser att trans är som vilken egenskap som helst. En bra grundregel är att om ordet du använder också beskriver/har beskrivit en viss grupp personer och du inte anser att det är något fel med att tillhöra nämnd grupp, använd då inte ordet som en förolämpning. 

Vi uttrycker alla problematiska saker emellanåt. Om någon tar illa upp, gå då inte genast in i försvarsställning utan tänk att det finns en anledning till att hen tar illa upp och fundera kring varför. Det är viktigt att analysera sitt språk eftersom de säger mycket om ens värderingar. Vi får inte mätta språket, då är det lätt att unkna uttryck dröjer sig kvar.