fredag 29 mars 2024

Fem album: Charlie Petersson

Foto: Linda Jägerström

Första gången jag hörde talas om Charlie Petersson var i samband med att han spelade karaktären Wille i den svenska filmen Cirkeln (2015). Sen dess har han bland annat medverkat i TV-serien Tjockare än vatten (2020) samt i storfilmen What remains (2022) där han bland annat spelade mot Stellan Skarsgård. Han kommer även spela huvudrollen i den kommande svenska filmen Drama kings. Charlie har många järn i elden och vi har även sett honom både framför och bakom kameran i dokumentären Street tunes där vi får följa Charlie och hans liv som gatumusiker. 

Förra året slog han sig samman med producenten Mats Björke (Mando Diao) och släppte låten Are we? där vi bjöds på snygg garagerock. Debuten följdes upp av svängiga A drug named Elleton och idag släpptes Always forever. Debutalbumet är utlovat innan sommaren och bär namnet Millenialistic. Always forever sänker tempot och är mer av en låt som bär känslorna utanpå. Charlie sjunger mycket fint och den passar fint i det stillsamma landskapet också. Idag berättar Charlie om fem album som inspirerat honom under hans karriär. Spotify-länkar till albumen, där det är möjligt, hittar ni genom att klicka på det specifika albumets titel.

Oasis - (What's The Story) Morning Glory (1995)
Det finns inte en enda dålig låt på det här albumet. Noel i sin låtskrivar-peak och Liams röst är på den här plattan i en ny fas. Den har samma renhet och nasala attack som 'Definitely Maybe' men hans rock'n'roll rasp är vad som sätter själ i varje ton. Nästan alla låtar på skivan skulle kunna vara en singel för vilket band som helst under den här tidsepoken. 'Champagne Supernova' kan vara min absoluta favoritlåt någonsin. Låten jag skulle gifta mig till, låten jag skulle dåna ut om jag befann mig på ett kraschande plan påväg mot en säker död. Det här albumet är anledningen till att jag ens började spela musik. 

Liam Gallagher - Why Me? Why Not (2019)
Liam Gallagher's andra soloalbum och enligt mig hans bästa. Från att ha varit helt uträknad till att bli enda rockstjärnan i världen som kan sälja 125 000 biljetter på Knebworth 2022 måste väl ändå vara en av de mest romantiska comeback man sett? Oerhört välproducerat skiva i både lyrik och arrangemang till mix och mastering. Singeln 'Once' från albumet kom ut samtidigt som jag filmade Street Tunes på SVT och blev så oerhört definierande för den resan och produktionen att jag väljer att avsluta hela dokumentären med den låten. 

Tyckte de var de coolaste killarna jag någonsin sett när den här plattan kom i mina tidiga tonår. Hela albumet är som en fet jävla gudomlig käftsmäll av britrock och att man kan vara så tajt som band i den åldern borde vara olagligt. 

Paolo Nutini - Sunny Side Up (2009)
Efter debutalbumet så dumpade han Atlantic och stod utan skivkontrakt. Grabben är ju så fantastiskt bra att Elton John finansierar hela detta album och han släpper det independent. Folkpop/soul i sin bästa form. Outrot i 'Coming Up Easy' är mitt favoritoutro någonsin. "It was in love I was created and in love is how I hope I die".

Snook - ÄR (2006)
Vände upp och ned på svensk hiphop. Texterna var någonting helt nytt om man aldrig riktigt hört innan. De detaljerade rimmen och det okonstlade flowet blandat med alla fyndiga hooks och Salem Al Fakirs melodiska pensel färgade mig och alla mina vänners tonår. Nästan enbart riktiga instrument på hela albumet gjorde detta till en fräsch fläkt inom svensk hiphop där och då.

/ Charlie Petersson 

Lyssna på Charlies nya singel Always forever här nedan och kolla in den fina musikvideon!