söndag 1 oktober 2023

Karakou - Droger och musik

Foto: Press

Droger och musik heter den senaste singeln från Karakou. Låten följer upp de tidigare singlarna Följ med ut och För dig då. Albumet Via Dolorosa var ett av mina mest lyssnade på 2022 och albumet var ett fint sammanhang för Nästan ingenting att hamna i. Låten är ett fint samarbete mellan bandet och Nadja Evelina och jag gillar energin i låten, den sprakar verkligen. När du vaknar är också en favorit på albumet, finstämt och vemodigt. Titellåten är en annan med en imponerande text och den modiga Rödvin i sängen röstmemo.mp4 är fantastisk och sticker ut i sin enkelhet och som ni vet så är det i det enkla, i det lilla som det största finns att hitta.
 
Jag har under bandets karriär sett Karakou som väldigt modiga och som ett väldigt sympatiskt band. Jag minns när jag såg dem live för första gången och hörde Torskar aldrig. En smått fantastisk låt med mycket glädje i melodin, i uttrycket. Just den låten påminde mig om Andreas Gregas gamla band Kungers. Den kvällen kände jag också att Karakou är ett sånt band som, vare sig det är 20 i publiken eller 10000, så kommer bandet brinna för det de gör. Det var inte jättemånga på plats när jag såg dem, men det var intimt, intensivt och energin hade kunnat lyfta taket och knuffat undan väggarna. Jag tyckte blandning av hip-hop och pop var fantastisk på alla dess möjliga sätt. En annan låt jag ofta återvänder till är Ändå ler du, där Paulina Palmgren gästar och det är fortfarande bland det vackraste bandet spelat in. I många andra duetter som spelas in är det som om de två artisterna sjunger olika låtar och då försvinner verkligen känslan omgående. Här dock är det verkligen samma låt, samma hjärta, samma själ som tonerna kommer ur. Det är väldigt fint. 

Singlarna i år har alla varit bra, särskilt den hjärtskärande balladen För dig då. Låten kändes storslagen samtidigt som texten visade upp det sköra. Det är i kontrasterna det sker! Den dansanta Följ med ut var även den bra, där vemodet bjöd upp det mer lättsamma till dans. Låten skildrar även en fin gemenskap. Att man har vänner som blir till solar som stiger upp i ens liv när allt känns trist. Vänner som drar med en på saker och drar upp en ur ens mörka hål. 

Droger och musik heter alltså den nya singeln och det är en fin poplåt som går rätt in i själen, hjärtat, pulsen, allt. Jag gillar att intensiteten ökar i slutet på låten och närmar sig en explosion. Som alltid finns det en närhet och ärlighet i bandets texter och här beskrivs en tröst, något läkande mitt i det tunga. Himlen kan vänta lite längre. Det tunga motas bort genom vänner och musik. Det är ett av Karakous allra finaste släpp, som en värmande kram, en hand som fattar ens egen och drar med en bort bort bort från mörkret.

Lyssna här nedan!