fredag 1 september 2023

Bromander - De blindas stad

Foto: Ollie Nordh

Jag har lyssnat mycket på Bromanders album Skarabé. Albumet, som släpptes förra året, var både ösigt, som i Grand canyon, Revolution och i titelspåret, och eftertänksamt, som i vackra Förgätmigej, Sjuk i huvudet och storfavoriten Nere på en klubb i Stockholm. Jag uppfattar Bromander som nyfiken i den musiken han gör och de ofta berättande texterna rymmer en lekfullhet som är härlig att få ta del av. Humor och allvar möts på mitten nånstans och han tar oss med i hans vardag på både underfundiga och magiska sätt. Även om något sorgligt eller tråkigt beskrivs så har Bromander förmågan att göra det mesta till något extra. 

Jag såg själv Bromander på Skeppet GBG här i Göteborg och slogs av hans närhet på scenen, hur han förmedlade en explositivtet trots att hans set var akustiskt. En fantastisk närvaro på scenen. 

Nu är Bromander tillbaka med singeln De blindas stad. Singeln bär samma namn som den kommande EP:n som släpps nästa år. Singeln är en melodisk poplåt som kanske inte är direkt, men som efter några lyssningar verkligen fastnar. En segling på ett stormigt hav beskrivs i en text som jag tolkar handlar en del om självtvivel och att inte veta riktigt var man hör hemma. Det finns något mystiskt i texten, något drömskt och svårdefinierat men som blir till väldigt fin popmusik.

Lyssna här nedan!