fredag 1 september 2023

Musikminne från Sundet

Foto: Matilda Stjärne 

Pannan mot baren är en singel med driv och en dansant melodi. Sundet, som ligger bakom singeln, släpper EP:n Lovar dig att du kommer hata mig i höst och Pannan mot baren är första smakprovet från EP:n. Bandet, som kommer från Ydre i Östergötland, har imponerat stort på mig sen första singeln som släpptes 2019. Deras Samma gamla liv, som är hämtad från albumet Det blir alltid sämre sen, var en av mina mest spelade låtar 2021. Fantastisk indiepop på svenska. Idag gästar Sundet bloggen för ett musikminne!
 
Året var 2021. En lång och mörk pandemi-vinter låg bakom oss. Vi fick ett samtal från artistbokaren på Eksjö stadsfest och vi landade vårt största gig hittills. Nerverna var påtagliga men glädjen större. Under festivalhelgen lärde vi känna scenchefen Magnus Lundin. Det visade sig att han var Turnéledare för Veronica Maggio, vilket resulterade i att det några veckor senare trillade in en inbjudan i mail-inkorgen. Magnus ”Mankan” Lundin hade skrivit upp hela bandet på gästlistan. Vi blev precis så uppspelta som ni kan tänka er att ett ungt, ganska nystartat band, blir av en sådan här chans. Tänkte att; ”nu händer det”!

Någon månad senare satt vi i en bil påväg till Frimis Salonger i Örebro. Vi var exalterade men något nervösa eftersom vår gitarrist och trummis inte hade hunnit fylla 18 än och på evenemanget var de tydliga med vilken åldersgräns som gällde. I bilen testade vi några olika scenarion, vem skulle gå först för störst chans att komma in? Om Isak och Edvin blev nekade i dörren skulle de gå på bio istället sa dem. Spiderman visades visst samma kväll. 

Väl framme vid entrén vågade vi knappt prata med varandra. Isak och Edvin sträckte på sig lite extra och stoppade en synlig snus under läppen för att uppfattas som myndiga. Med darrande armar sträckte de fram sina leg. Vakterna tittade snabbt på deras ID och sedan tillbaka. ”Varsågoda” sa dem och visade oss in i lokalen. 

Vi upplevde en av våra bästa konserter någonsin den kvällen. Basen dunkade ända in i hjärtat och vi blev alldeles uppfyllda av bandets energi på scenen. Bäst av allt, bortsett från Veronica såklart, var nog basisten. Han förde sig med sådan självsäkerhet över scenen att man ibland ifrågasatte vem som faktiskt var frontfiguren. Edvard, våran egen basist, har sedan dess haft en nästintill omöjlig standard att leva upp till! Men lugn Edvard, du gör det bra! 

Tack Mankan!

/ Sundet

Lyssna på Pannan mot baren här nedan!