lördag 2 september 2023

Overkligheten - Sval som betong

Foto: Press

Senast jag skrev om det åländska bandet Overkligheten så var de aktuella med EP:n Sommarsyrsors sång. Det var i september förra året och jag skrev att det märks att bandet har vuxit och blivit tyngre. Det är en sak att växa till ett band, en annan att faktiskt också låta som ett. Det gjorde Overkligheten verkligen på EP:n och nu är bandet aktuella med en ny EP. Sval som betong bär på tre låtar som alla kan kategoriseras som poppig rock med ett relativt luftigt sound med stundtals mer riv i gitarrerna.

Texten i titellåten berör och lyfter att vara obekväm i sociala sammanhang. Det är inte lätt att möta världen när blicken söker sig mot marken och inte vågar ta sig upp. Jag tror många kan känna igen sig i ett samhälle där många menar att vi kanske närmat oss varandra ju enklare vi gjort kontakten med varandra, men i själva verket är det kanske än fler som känner sig ensamma. 

Fallande stjärnor inatt har en stor hit-potential och refrängen ekar i ens huvud långt efter att den tagit slut. Avslutande Vilsna med varandra drar ned på tempot och har en härlig avslappnad känsla i melodin. Overklighetens signum är att ofta öka tempot i låtarna i slutet, så även här och låten utstrålar verkligen gemenskap i slutet. Man kanske kan se den lite som ett svar på den sociala osäkerheten i titellåten. Livet är ofta tufft för många och det är svårt för många att hitta sin plats i en sökande tillvaro, men kanske man försöka hålla sin vilsna hand i någons minst lika vilsna. 

Överlag är detta nog Overklighetens jämnaste EP hittills och texterna är som vanligt mycket starka. 

Lyssna här nedan!