söndag 3 september 2023

Amanda Jerlov - Back to seventeen

Foto: Jennie Eklund, Maja Moberg

Amanda Jerlov är aktuell med den nostalgiska singeln Back to seventeen. Ibland rör sig allt så snabbt och då är det lätt att man vill gå tillbaka till ett liv där allt var lättare och mindre kravlöst. Amanda, som senast var aktuell med den fina singeln Famous och dessförinnan I wish someone would cheat on me. Back to seventeen är den tredje singeln för i år och i ett år där mycket har varit grått, regnigt och tufft på många plan så färglägger Amanda världen på ett vackert sätt. Det sprudlar om hennes musik och rösten rymmer så mycket känsla och själ - och attityd. 

Jag kan verkligen förstå orden i I wish someone would cheat on me. Ibland behöver man något som rycker upp en, som rör om i ens hjärna, som bara bryter cirkeln som alla ens livsrutiner skapar. Famous var en glittrigt poppig låt med en önskan om mer av livet. Amanda har imponerat ända sen första singeln One not two som bar på ett dansant 80-talssound. Jag gillade Like you do än mer och Thinking about you, den tredje singeln, har spelats på många hemmafester. Det handlar dels om hennes känsla för melodier men förstås främst om Amandas röst, som rör sig i samma trakter som Zara Larsson. Hennes röst är en samling av otroligt mycket talang och känsla i orden. 

Senaste singeln Back to seventeen är hennes bästa låt hittills och kanske även den mest direkta. Det är en fantastisk poplåt som öppnar upp sig stillsamt och vemodig nostalgi möter glittrigt 80-tal. Jag gillar hur både hennes musik, uttryck och omslag bär något retro över sig, märkt av hennes förebilder så tar hon sin lekfullhet och gör något helt eget av det. Jag minns alla romcoms jag tittade på på 90-talet och jag tror Amandas musik hade passat perfekt i perfekta söndagsfilmer med Hugh Grant och Julia Roberts. Jag gillar när allvar och lekfullhet möts i musik, där kontraster spelar roll, mellan lycka och sorg, mellan det nedstämda och hoppet. Det finns mycket här att älska, mycket att lyfta fötterna till och liksom flyga iväg.

Lyssna här nedan!