tisdag 29 augusti 2023

Musikminne från Maj-Britt Niklasson

Målning av Maj-Britt Niklasson

Maj-Britt Niklasson är en fantastisk konstnär, både när det kommer till att måla och när det kommer till att skriva. Hennes ord känns levande och så även hennes målningar. På 1970-talet var Maj-Britt tillsammans med bland andra Lasse Lindbom och Magnus Lindberg medlem i gruppen Landslaget. Deras största hit Tala om vart du ska resa, som Maj-Britt skrev med Lasse och Magnus, hade en så fantastisk fiolslinga att gruppen Drängarna snodde den rakt av till deras Vill du bli min fru? Tvisten avgjordes, till Landslagets fördel, 2002 i Högsta domstolen. 

Maj-Britt kommer nu tillbaka till musiken med singeln Röster från Öster, som är skriven av henne och producerad av tidigare nämnda Lasse Lindbom. Singeln är hämtad från hennes kommande soloalbum. Röster från Öster är en fantastisk låt med en finfin text. En livssökande text som beskriver både det tunga i livet och det hoppingivande. Idag, dagen till ära, gästar Maj-Britt bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

Hon stod i sitt vardagsrum med fiolen på axeln. Ljuset i rummet var varmt och välkomnande. Samtidigt fanns där en spänning av något hon inte förstod sig på. Något för henne nytt. Som hon inte kunde förklara. Men om hon ändå skulle försöka sig på en förklaring så kändes det, ja, det kändes som hon lämnade sin kropp, lämnade över den till någon eller något hon inte visste vad eller vem det var. Hon fanns inte. Men ändå fanns hon.    
   Stråken for lekande lätt över strängarna. Fingrarna dansade över greppbrädan. Hängiven och blind för allt utom musiken lät hon sig sköljas med i den virvlande strömmen av toner. Dörrar och fönster öppnades. Gränser öppnades. 
   Plötsligt befann hon sig på en resa fylld av saga och magi…

/ Maj-Britt Niklasson 

Lyssna på Röster från Öster här nedan och kolla in Maj-Britts hemsida här!