tisdag 29 augusti 2023

David Josephson - Glömskans sång


Jag intervjuade David Josephson 2020 när han var aktuell med sitt engelska projekt Nervous City Nervous Self och singeln Before summer. Både hans svenska låtar och de engelska vandrar till viss del i samma landskap men de svenska låtarna är ofta än mer drömska och närmast sakrala. Eftertänksamhet är något som genomsyrar Davids låtar och det finns en stor poetisk ådra i hans själ. Texterna är ofta helt fantastiska. Lyssna bara på förra singeln Landwehrkanal om platser och dess betydelse. Just den låten klädde ofta mina nätter innan sömnen trädde helt in, en fantastisk nattlåt. 

Det finns ibland något både ensligt och nästan hotfullt mystiskt i hans melodier, som i Solen går upp. Samtidigt steg ett ljus, om än vemodigt, i Strindbergs krok. Det är roligt att där efter lyssna på den akustiska versionen av Strindbergs krok, där är det bara vemodet som stiger. Väldigt vackert dock.

Den nya singeln heter Glömskans sång och under de 7 minuter som låten varar utmärker sig som vanligt Davids fantastiska röst. Jag gillar hur David bygger låten varsamt. Det är en relativt minimalisk miljö låten vandrar i och texten är välskriven och bottnar i ett vemod, i ett sökande efter att få ordning, i allt ska på plats. Det är väldigt vackert och Davids röst alltså. Den är en pärla, en tröst.

Lyssna här nedan!