söndag 9 april 2023

Musikminne från The Fleurs


Emely Majrells projekt The Fleurs släppte nu i mars senaste singeln Garden of Lilith. Låten är den andra i en trilogi av singlar som The Fleurs ska släppa. Musiken är elektronisk och känslan atmosfärisk och existensiell, drömsk. Emely berättar själv att Lilith kan ses som en personifiering av de kvinnor och andra grupper som tryckts ned och tillbaka av patriarkatet. The Fleurs är fantastisk på att väva in olika ämnen och olika känslor i en magisk och drömsk elektronisk kompott. Idag gästar The Fleurs bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

Jag var väldigt ung under början och mitten av 90-talet, en tid då samhället gick över från att vara analogt till att bli allt mer digitaliserat. Mina äldre bröder, som var 12 och 13 år äldre än jag, var i sina tonår. Vi hade alltid massor av ungdomar i huset som ockuperade rummet under taket i vår lägenhet framför TV:n och spelade datorspel som Zelda, Final Fantasy och Super Mario. Om de inte spelade spel så stod MTV och Viva på. Non-stop musik. Non-stop audiovisuella intryck. Jag brukade ta mina leksaker upp till rummet under taket och leka där istället. Jag gillade bakgrundsljudet av skratt, musik och den kultförklarade Gameboy-musiken. Vilket 90-talsbarn blir inte fortfarande glad i hjärtat av att höra de där retro-melodierna? Det är fulländad nostalgi! Jag trivdes i mina bröders och deras kompisars sällskap. Jag fick vara med och ändå vara i min egen värld. Jag satt där i mitt hörn medan de dansade Macarena framför TV:n. Jag var där när de stirrade fascinerat på Nirvanas unplugged-konsert, och tittade om och om igen. Jag var där och tog in alla kreativa skapelser som serverades för vår generation på silverfat 24/7 från musikkanalerna. Bubbelgum-färgade fuskpälskreationer, stickade ulltröjor i brunt och grönt, slitna jeans, överdimensionerade hattar och ändlösa höga Buffalo-platåskor. Varken modet eller popkulturen under det årtiondet var tyst eller försiktigt. Det lektes med färger, ljud och alla nya digitala möjligheter - autotunade, neonfärgade ungdomsdrömmar! 

En regnig eftermiddag under sensommaren satt hela gänget och jag i rummet under taket framför TV:n. Alla väntade på den banbrytande videon till Jamiroquais Virtual insanity. När skulle den visas? Ingen visste det exakt på 90-talet. Det var en del av tjusningen. Man behövde ha tålamod. Man behövde vänta och titta på allt annat som visades under tiden innan ens favoritlåt skulle spelas. Så vi väntade. Och väntade. Och väntade. Jag var helt inne i min lek, men plötsligt började en melodi. En röst mjuk som sammet. Jag tittade upp och var från det ögonblicket som under en trolldom. Jag glömde världen runt omkring mig. Jag betedde mig som sjömän under inflytande av sirenernas sång. Två röster i perfekt samspel, ljust och mörkt i ett hav av melankoli. Och så tittade jag på en kvinna som låg i ett glittrande vattendrag och på hennes perfekt bleka hud dansade skogens skuggor med solens gyllene ljus. Jag kunde inte titta bort. Jag var helt trollbunden av den drömska scenen som utspelade sig på TV-rutan framför mig, tills den försvann och sändningen fortsatte i studion där en ung kvinna sa: "Det här var 'Where the wild roses grow' med Nick Cave och Kylie Minogue. Och nu kommer den nyligen släppta låten med...”.

Tillbaka till det glada 90-talet med sina neongröna fuskpälsjackor och plasthalsband på en sekund. Det kändes som om jag hade vaknat ur en dagdröm och samtidigt fått en uppenbarelse... Jag hade fått grepp om en känsla. Den fanns i sången, den fanns i bilderna. Den fanns även i texten, som jag här och där inte förstod. Eller kanske gjorde jag det ändå? Musikens språk är universellt och även om man inte förstår orden som sjungs, så kan man ändå förstå allt som man behöver förstå. Allt som man redan vet och som finns där och delas med varandra och världen. Allt det där som bärs av tonerna och uttrycket i sången, bas, synth, fioler och allt annat som blir till universellt förståeliga frekvenser. Det är det fantastiska med musik. Den har förmågan att beröra på djupet och prägla en för resten av livet. 

Jag vill påstå att någonstans där väcktes någonting som skulle bli min identitet som artist. Att utforska samspelet av ljus och mörker, skönheten i det fula, att korsa gränserna mellan drömsk fantasi och rå verklighet. Nick Caves mörka röst med Kylie Minogues melankoliska ljusare toner. De väckte ett intresse för mörk romantik och melankoli i mig. Eller fanns det redan där sedan tidigare? Vem vet. Jag är ju uppvuxen med Bröderna Grimms tyska sagor. De riktiga, gamla versionerna i all sin brutalitet och komplexitet. Lätt hänt när man har en tysk mamma som själv har vuxit upp med den där sagovärlden. Tysk poesi när den är som bäst. Lika mörk som Nick Caves text och idé när han skrev Where the wild roses grow". Kanske påminde Kylie Minogue med sin ljusa hy och de röda läpparna mig om Snövit. Eller Törnrosa. Men den som har hört och sett mina kreativa audiovisuella skapelser som jag gör under namnet The Fleurs kommer nog förstå när jag nu säger att jag fortfarande, nästan 30 år senare, skapar med samma känsla i åtanke som denna låt gav mig en sensommarkväll 1996. Den känslan finns alltid kvar, oavsett var jag befinner mig i livet. Först många, många år senare förstod jag hur stor betydelse denna låt hade för mitt eget skapande. Men det är nog så med minnen, de som stannar längst är de som betyder mest i slutändan.

/ The Fleurs 

Lyssna på Garden of Lilith här nedan!