fredag 13 januari 2023

Musikminne från Black House Hill


Black House Hill från Uddevalla spelar hårdrock med influenser från både 70- och 80-talet. Deras musik är både melodiös och tung och tidigare har de bland annat varit förband åt exempelvis Dia Psalma. Albumet
Fame and misfortune släpptes i juli förra året och det var deras tredje album i ordningen och enligt mig deras bästa hittills. Idag gästar de bloggen för att berätta om ett musikminne, kopplat till en turné i Ukraina, 2021. 

Det är den 4-25 juli, 2021 och platsen är Ukraina. 

Vi hade precis spelat klart vårt andra gig i Ukraina, och nu var det dags för vårt tredje. Vi åker på ungefär tio minuter från hotellet till spelstället, när vi väl anlänt kommer ägaren till klubben lite smått berusad (säkert påtänd också) fram till oss. Han kan varken prata engelska eller leka charader, så vår kommunikation mellan blir väldigt dåligt. Men när vi väl står framför klubben kommer ett antal fans som vill ta kort och ha autografer av oss, vilket uppskattades i denna situation. Vi går in i klubben som ligger en trappa ner. Det första Alex (sångaren) ser är att scenen är formad som ett L byggt av pallar.


Medhörningarna, förstärkarna och allt där emellan är inte inkopplade och vi skall soundchecka om drygt en halvtimma. Vi går fram till baren och frågar om hjälp men såklart kan inte dom engelska heller. Vi rotar runt lite och till slut lyckas vi hitta allt som behövs. Men var är ljudteknikern?! Vi ska soundchecka nu! Vi bestämmer oss för att avvakta tills ljudteknikern kommer och beställer lite mat så länge. Vi förväntade oss att ljudteknikern skulle vara på plats innan bandet. Men nej, han lyser med sin frånvaro i tre-fyra timmar. När han äntligen kliver in i lokalen kastar han sig på PA:t, han fixar och trixar i säkert en timme, men han får inte alls något bra ljud i högtalarna. Vi hann knappt soundchecka innan publiken kom in för att se oss. Vi tänkte ”Fuck it, vi kör bara” och publiken älskade det. De började till och med skrika efter låtar som vi inte spelat på över ett år. Vi körde låtarna och lyckades sätta dom klockrent, allt sitter i ryggmärgen. 

När vi går av scenen vill den berusade ägaren att vi stannar kvar för att betala för drickan till maten vi beställde och dricka upp alla våra pengar som vi tjänade på giget. Ljudteknikerns fru börjar kladda på William (trummisen) och vi kände alla att ”det är dags att dra.” 

Vi packade in allt i bilen och sa till personalen på klubben att ”vi kommer, vi skall bara packa in allt.” När dom sen vände sig om och gick ner till klubben satte vi oss alla i bilen och drog därifrån så fort som möjligt. Det tråkigaste var att dom inte heller betalade oss för spelningen, vilket ledde till att vi fick ta pengar från egen ficka för att kunna ta oss till nästa gig, vilket var dagen efter.

/ Black House Hill 

Lyssna på senaste albumet här!