fredag 13 januari 2023

Fågelle - Kroppen


Kroppen av Fågelle är hämtad från albumet
Den svenska vreden som följer upp debutalbumet Helvetesdagar. Jag uppskattade verkligen debuten och hur modigt och nyskapande det kändes, världarna som byggdes upp förändrades för varje gång jag lyssnade, men det gjorde det bara mer speciellt. Ofta väldigt mörkt men samtidigt är Fågelle en artist som inte tycks rädas några nyanser, utan möter hela livet, både nyfiket och med mod. 

Kroppen inleds med raderna ”hela vardagsrummet brinner” och fortsätter längre fram med en rad som verkligen fastnar hos mig ”du vill ha något som tar dig helt in” och texten visar både på vad som varit och vad man önskar ska hända sen. En blandning av känslor: Det komplexa i att vara människa. Just det där ”du vill ha något som tar dig helt in” är ju en fantastisk beskrivning av vad man vill i livet, att vilja ha något fullt ut. Låten svävar fram, med gitarrplock och Joakim Thåström gästar på ett fint sätt. Det allra finaste är när rösterna möts. Melodin gnisslar sig fram, liksom känslorna. Det är tungt samtidigt som låten liksom smyger sig fram. 

Det är en fantastiskt fin singel och jag tror att Den svenska vreden bär på samma slags storhet som Helvetesdagar, samma sätt att vägra värja sig från att vara mänsklig fullt ut.

Lyssna här nedan!