måndag 11 maj 2020

"A spark of joy och en enorm tomhet och sadness."

Foto: Simon Aspberg

Drömpopbandet June Vide släppte nyligen sin debutskiva, nedan berättar de om sin musik, hur bandnamnet kom till och om hur drömfestivalen skulle se ut.

Berätta om hur ert band startade!

- Det var något som fattades oss alla. Sally sökte mening. Klara och Agnes sökte basist, och så kom June Vide till.

Hur skulle ni beskriva er musik?

- Långsam. Drömsk. Melankoliskt. Elektronisk. Fin. Pop.

Har ni alltid hållit på med musik?

- Ja, typ. Vi kommer alla från lite olika håll men musiken har alltid spelat en viktig roll i våra liv.

Hur kom ni på namnet June Vide?

- Kul att du frågar! Det kom till Agnes i en dröm. Hon vandrade runt på någon vacker slätt (Kanske någonstans i norra usa) och tittade ut över vidderna. Plötsligt såg hon en gestalt i horisonten som hon kände sig dragen till, så hon började gå mot den. Den kallade på henne. När hon kom nära såg hon att det var Robert De Niro i bar överkropp bland vildblommorna. Han sträckte ut sin hand och när Agnes kommer fram till honom viskade han i hennes öra: “June Vide”. Och så var det med det.

Jag läste att ni tyckte det var svårt att beskriva en känsla när man är mitt inne i den och jag håller verkligen med. Varför tror ni att det är så?

- Svårt att förklara det här. Vi svarar med Duras: “Man vet aldrig innan vad man skriver. Skynda dig att tänka på mig.”

Vill ni förmedla något speciellt med er musik?

- Vi skriver musik för att få utlopp för våra känslor och tankar. Det är en ren egoistisk process, tanken på en mottagare finns inte i skrivandet. De gånger vi försökt ha någons slags agenda eller budskap har det skitit sig totalt. Vi har som sagt inget tydligt budskap, vilket gör det ännu mer spännande att höra hur folk tolkar det vi skrivit. Vi har trots allt lyckats överföra någon slags känsla genom musiken. Så det kanske är det som är vår agenda, att dela med oss av våra känslor, så att någon annan kan känna något precis likadant eller något helt annat.

Vad inspireras ni av?

- Havet, ibland även bergen. Storheten, maktlösheten, de perfekta metaforerna för det vi inte kan styra över.

Ni har blivit förknippade med serien och musiken från Twin Peaks, är det något som ni också håller med om?

- Inget gör oss gladare. Kul att det inte bara är vi som känner släktskap. Många är gångerna när vi försöker skriva nått men i brist på inspiration har lyssnat på Twin Peaks soundtrack. Det är mycket inspirerande.

Vad lyssnade ni på för musik under uppväxten?

- Allt från OC-soundtracket. Madonna. Britney. Leonard Cohen. Carola. Björk. Nick Drake. ABBA. Elvis. Jonas Brothers. Bowie. Strokes. The Kooks. Eminem. Thin Lizzy. Pink Floyd. Ted Gärdestad. Annie Lennox. Dungen. Håkan Hellström. Bob Dylan. Beatles. Metallica. Patti Smith. Blondie. Ne-Yo. Sahara Hotnights The Zombies. Alicia Keys. Shakira. Kent. Back Street Boys. Johnny Cash. Hanson.

Läste att ni endast samarbetar med kvinnor, vilket jag förstår, men berätta gärna mer om hur ni bestämde er för det.

- Mer än att det är ett exkluderande av män är det ett välkomnande av kvinnor. Killar är jättebra på musik men vi har blivit trötta på att branschen är så fixerad vid dem. Det finns så mycket tjejer som är bra på olika saker så varför skulle vi inte vilja jobba med dem.

Vad vill ni att folk ska ta med sig efter en spelning med June Vide?

- A spark of joy och en enorm tomhet och sadness. Hoppas ni haft en bra kväll, ta en öl och gå vidare.

Om ni fick beskriva en drömfestival, hur skulle den se ut? Vilka skulle få spela?

- June Vide headlinar. Valdres inleder med sin romantiskt dekadenta rock’n’roll. Bavé avslutar som en mytisk figur i sommarnatten. Någonstans däremellan flödar det på i en härlig ström: Patrycja Wiktoria. The Wobbling heads. Stella Explorer. Madminton. Oskar Igeland. Madonna. Britney. Leonard Cohen. Carola. Björk. Nick Drake. ABBA. Elvis. Jonas Brothers. Bowie. Strokes. The Kooks. Eminem. Thin Lizzy. Pink Floyd. Ted Gärdestad. Annie Lennox. Dungen. Håkan Hellström. Bob Dylan. Beatles. Metallica. Patti Smith. Blondie. Ne-Yo. Sahara Hotnights The Zombies. Alicia Keys. Shakira. Kent. Back Street Boys. Johnny Cash. Hanson. Toppenhelg någonstans i skärgården.

Skulle ni säga att texterna och musiken är lika viktiga? Skriver ni all musik ihop?

- De är lika viktiga. En text blir något mer med musiken och musiken blir något mer med texten. De är beroende av varandra. I begynnelsen ville Agnes tonsätta text och Klara textsätta musik. När vi väl började skriva låtar ihop suddades de linjerna ut, vi har gjort allt tillsammans. Sally vill i vanlig ordning rocka basen. Och det gör hon bättre än alla andra. Match made in heaven.

Med rådande läget i världen är väl inte livespelningar aktuella, men uppskattade er livespelning som streamades! Är det något ni kan tänka er göra igen?

- Gud var roligt att du tyckte det var bra! En till live session kommer inom kort!

Hur ser framtiden ut för er med er musik?

- June Vide kommer rocka på! Vi har oceaner av låtar att kasta ut i etern. Om det öppnar upp i Corona-världen vill vi såklart också spela live i den.

Lyssna på June Vides debutskiva nedan: