tisdag 15 december 2015

"Medan jag kämpade med körkortet stod världen i brand"

Ett passerat år leder alltid till fler insikter. Vad jag själv har lärt mig i år är hur makt så enkelt kan förändra människors grundvärderingar. Makt för maktens skull är något destruktivt och utan grundvärderingarna så blir makten i sig ganska meningslös, i min mening. Två andra som funderat över hur deras år har varit, på ett politiskt och ett personligt plan är Mona Hagi och Sara Abdollahi. Jag frågade dem vad de själva är mest nöjda respektive mest missnöjda med under året. 


Mona Hagi, Grön Ungdom 

- 2015 har varit ett händelserikt år, på bra och dåliga sätt. För mig personligen har det varit ett år där jag blivit lagligt vuxen, ett år där jag både format nya relationer och bränt gamla broar men framförallt har det varit ytterligare ett år som jag blivit påmind om just hur jävla privilegierad jag är. För medan jag blev arton, medan jag kämpade med körkortet och medan jag oroade mig över biologirapporten stod världen i brand. Beväpnade konflikter, klimatförändringar och ekonomiska kriser satte människor i rörelse och de länder som kan, de länder som ska hjälpa till svarade med att stärka sina gränser. Sverige var för många flyktingar deras sista chans till trygghet, sen kom hösten 2015 då antalet flyktingar som tog sig till vårt land slog rekord. Därefter förändrades allt, man började tala om en systemkollaps för att det i vissa kommuner saknades bostäder och personal, man började misstänkliggöra flyktingar genom att införa medicinska åldersbestämningar och man började framförallt prata om flyktingar som något annat än det de är, människor. 

- Som skrivet ovan har det hänt mycket dåligt under 2015, men det som påverkat mig allra mest är att Sverige, tidigare den starkaste rösten för en öppen och human migrationspolitik i EU, nu gjort en kovändning och satsar på en vidrig signalpolitik som ämnar åt att hålla asylsökanden från vårt land.

- Det har dock hänt mycket bra saker under det snart gångna året, bara för några dagar sen avslutades klimatkonferensen i Paris där hundratals delegater lyckades komma överens om ett nytt klimatavtal. Detta är en stark signal från världens ledare som visar på att de är redo att agera och detta avtal är främst resultatet av flera års kamp. Den internationella miljörörelsen har kämpat och hållit ihop trots flera misslyckade klimatkonferenser, denna seger tillhör dem och oss förstås som nu kanske kan skicka vidare en välmående planet till kommande generationer. 

Foto: Patrick Miller

Sara Abdollahi, Chefredaktör för Tidskriften Författaren

Politiskt är jag nöjd med uppslutningen och mobiliseringen för människor på flykt. Men jag är missnöjd över flera saker. Jag är missnöjd med att politiker och makthavare istället för att ta ansvar skapar kaos och inte tar ansvar. Att klassklyftorna ökar. Och att vår tid helt enkelt är ur led.


- Privat är jag nöjd med att vi till slut har skaffat en ordentlig lampa till sovrummet efter att ha spenderat de senaste sex åren i mer eller mindre mörker. Att min mobil blev snodd och jag har nu varit utan den i 12 veckor. Sömnen, mina rutiner och livet har i allmänhet påverkats positivt av det. Sen är jag nöjd att Kultwatch fick beviljat kulturtidskriftstöd. Kan inte säga hur mycket det betyder på så många olika plan.

En kan följa Mona och Sara på Twitter här och här.