lördag 3 januari 2015

En klimatsmart framtid


Hur behöver Sverige utvecklas? Vilket Sverige vill vi ha i framtiden? Och det viktigaste av allt, hur når vi dit vi vill nå? Jag går här igenom lite olika områden och hur dessa områden kan bli mer klimatsmarta i framtiden. 

Transporter

Idag tar det som bäst 3 timmar att åka tåg mellan Göteborg och Stockholm. Biljettpriset styrs av efterfrågan och tillgång. I framtiden, med höghastighetståg kommer en kunna förflytta sig mellan städerna på 1 timme mindre. Det talas om att tågen kommer kunna hålla en hastighet på 320 km/h. Bra kan tyckas, men tänk då på att Kina för närvarande bygger ett tåg som klarar av att komma upp i fantastiska 2900 km/h. Det ni! Dessa hastigheter blir möjliga tack vare att tåget körs genom en vaakumtunnel. I Sverige behöver biljettpriserna bli billigare generellt och spårtrafik måste bli det mest effektiva valet för privatpersoner. I städerna behöver cykelbanorna bli både fler och bättre. I vissa städer, bland annat här i Mölndal, har bibliotek börjat låna ut elcyklar. Just att låna och dela kommer bli en viktig aspekt i framtiden. Företag och bostadsrättsföreningar har redan börjat med elbilspooler och det är ett viktigt steg i ett mer hållbart resande. Laddstolpar för elbilar behöver bli fler med en jämn och bra fördelning över hela landet. I dagsläget passar elbilar bäst för kortare vardagsresor medan bilar som drivs på exempelvis biogas passar bättre för längre resor. Bränslekostnaden för en elbil är ungefär 2-3 kronor/mil. Även om elbilar är dyrare i inköp så blir det billigare långsiktigt då drivmedelspriset blir lägre. Idag finns både rena elbilar och hybrider. Det allra viktigaste är att vi minskar oljeberoendet då tillgången till olja förväntas minska i framtiden, vilket kommer leda till enorma bränslekostnader om vi fortfarande är fast i fossila bränslen. 

Flygresor kommer behöva bli klart dyrare och borde beskattas hårdare, på sikt behövs nya flygbränslen ur miljösynpunkt. I somras genomfördes de första reguljära flygningarna med bioflygbränsle i Sverige. Det skedde i Karlstad och bränslet tillverkas av restprodukter från skogsbruket. I dagsläget är tillgången alldeles för liten dock. 

Jag tänker att vi måste acceptera att det blir dyrare att flyga till olika semesterparadis. Inom landet kommer bilen fortsatt spela en stor roll, men jag tänker att det kommer bli mindre viktigt att äga en egen bil och att användandet av olika bilpooler kommer att öka. För kortare resor är cykeln utmärkt och det är bra att många bibliotek idag lånar ut elcyklar. Kollektivtrafiken behöver bli billigare, både mellan och inom städer. Få kommer ställa bilen så länge det både är mer tidseffektivt och ofta också billigare. Vi behöver minska bilanvändandet i våra städer och därför är trängselskatt viktig, både för bättre miljö och för kommande infrastruktursatsningar. Lastbilstransporterna behöver minska i framtiden och ersättas med tågtransporter. En del företag har ersatt resandet till möten med hjälp av teknik, så att mötet kan ske på distans, via exempelvis Skype. Detta kommer förmodligen också att bli allt vanligare. 

Livsmedel

Många pratar om att insekter är framtidens livsmedel. Det talas om allt från hamburgare gjorda av larver och korvar gjorda av gräshoppor. Insekter har både högt näringsvärde och innehåller mycket protein. I framtiden kommer även användandet av alger som livsmedel att öka. Det viktigaste är att vi minskar köttätandet, särskilt gäller detta nötkött som är en stor miljöbov. En del har föreslagit att lösningen kan vara att införa en skatt på kött och andra klimatbelastande livsmedel. Det är rimligt att det som belastar miljön blir dyrare, samtidigt som det som är bra för miljön blir billigare. Det bästa vore om intäkterna från en köttskatt då kan användas för att subventionera livsmedel vi borde äta mer av, så som baljväxter och grönsaker.  

Vi behöver också slänga allt mindre mat, som läget är idag häller vi i Sverige bland annat ut 26 kilo/person flytande mat och dryck. Det är inte särskilt förvånande. Dagligen ser jag folk hälla upp kaffe för att dricka en slurk och sedan hälla ut resten, då kaffet efter första slurken fått kallna. Vet ni om att det krävs 140 liter vatten för att producera kaffebönor till 1 kopp kaffe? Att producera 1 liter mjölk kräver ca. 900 liter vatten. Tänk vad mycket resurser som försvinner där i vasken! När det gäller fast föda är läget ännu värre. Vi slänger idag 81 kg fast föda/person. Mycket av det som slängs hade kunnat äta istället för att slängas. Vi behöver minska matsvinnet! 

Vi ska inte heller glömma alla förpackningar till vår mat. Mycket mat förpackas i plast som sedan slängs. En stor del av våra sopor är olika matförpackningar. Amerikanska företaget Wikicells har skapat ätbara förpackningar. Tänk att kunna äta upp din morgonyoghurt och efter att yoghurten är slut även äta upp förpackningen! Tanken är att en exempelvis ska kunna dricka sin juice från en förpackning gjord av apelsinskal istället för ur en plastflaska. Spännande och på många sätt fantastiskt! 

Jag tänker att en bra början är att börja planera måltiderna bättre så vi tänkäter mer än stressäter. Ät mer vegetariskt och tänk på att inte slänga mat som går att äta! 

Teknik 

I det privata så anser jag att tekniken måste minska, på samma sätt som plasten i vardagslivet behöver minskas. Tekniken är dock viktig på många plan och har blivit en naturlig del av det moderna samhället, främst så att vi kan hålla kontakten med olika människor. Det är också viktigt att tänka på vad vi gör med gammal teknik och på vad vi faktiskt kan göra med våra gamla teknikprylar. På Media Markt har de en tjänst som de kallar för Flip4New där ens gamla teknikprylar kan bytas in mot ett presentkort hos butiken. Det öppnar naturligtvis upp för mer shopping, vilket förstås till stora delar är negativt, men det är en okej början. Bättre att byta in än att slänga. 

Jag tänker att det är viktigt att vi använder våra prylar tills det går sönder snarare än att vi tänker att vi måste uppgradera ständigt. En mobiltelefon bör hålla i alla fall minst två år. Tänk på att mycket går att reparera och även om tanken på en helt ny pryl kan vara mer lockande så bör en komma ihåg att reperationstanken är mer långsiktig än uppgraderingstanken. Kolla gärna upp Phonebloks där tanken är att en, 
beroende på behov och på vad som går sönder, enkelt kan byta ut eller uppdatera delar på telefonen. Smart! 

Vardagslivet

Ofta låter vi tv-apparater och olika maskiner vara igång mer än vad de behöver vara igång. Det vi inte använder kan vi stänga av. Detsamma gäller lampor, är vi inte i fyra olika rum samtidigt, vilket i sig kan verka ganska svårt rent praktiskt, så behöver inte heller lamporna vara tända i alla dessa rum. Vi tänker ofta att agera för ett mer klimatsmart samhälle är att backa hundra steg och att dö en eller flera smulor, men så är det inte. Vi behöver bara agera mer långsiktigt och det kan vara jävligt roligt att göra just det. Främst är det miljövänligt att bo tillsammans i olika konstellationer så att träffa någon och bli sambo är ett val som borde får en egen miljömärkning, miljö-kärkning. Att göra saker tillsammans är ett genomgående tema för att leva mer klimatsmart. Ett annat viktigt steg i vardagslivet, mer än tillsammansheten, är att plastbanta som jag tidigare har varit inne på. Vi brukar alldeles för mycket plast och aluminiumfolier till våra livsmedel exempelvis, vad kan vi ersätta det med? Jo, på Jordklok finns ett helt naturligt alternativ, gjord av ekologisk bomull, bivax, Jojobaolja och kåda. 

Jag tänker att en bättre miljö kan vi inte skapa på enbart individuell basis utan vi måste ta ett kollektivt ansvar. Att bo tillsammans och sova tillsammans och ligga tillsammans stoppar förstås inte några klimatkatastrofer alls men varje liten saken är en början på något större. Odla mer mat hemma, var ute i alla möjliga trädgårdar, umgås istället för att jobba för mycket, ha nattliga samtal, kramas mycket, cykla tillsammans till gömda och glömda insjöar, ha fina husdjur och glöm för allt i världen inte bort dem, lämna dem inte ensamma för länge. En bra inre miljö hos både djur och människa är en fin början på ett bra hållbart vardagsliv. Har du barn? Låt dom vara ute mycket, minska både din och deras skärmtid och låt dem ta till vara på sin fantasi och lär dem att upptäcka istället för att leta. Ett bra sätt att minska barns skärmtid är exempelvis att införskaffa denna leksakskamera av trä, målad i miljövänliga färger. Så länge vi konsumerar prylar, vilket vi förmodligen kommer fortsätta med, varför inte köpa bra saker? Jag tror att det är viktigt att vi planerar våra inköp mer och om vi har möjlighet, lägger undan mer pengar, så att vi kan köpa det vi verkligen vill ha snarare än det vi har råd med just vid ett specifikt tillfälle. Vi måste se till våra behov. Lär även plånboken att tänka långsiktigt, det som är dyrare till en början är oftast billigare i längden, ofta på grund av bättre hållbarhet.