söndag 29 juni 2014

"Jag kände mig trött på att en hela tiden får tips kring hur en ska boosta sig själv"

Foto: Privat

Vad gör patriarkatet med självbilden hos unga tjejer? Det kan du läsa om i Veronica Grönlunds bok Fina flickor förändrar inte världen. Veronica tar bland annat upp utseendehets och prestationsångest i boken och ger tips på hur en kan göra och tänka för att inte skuldbelägga sig själv. Hon säljer sin bok för 50 kronor/styck och tar inte ut någon egen vinst, utan skänker överskottet till Tjejjouren. Det är en viktig bok som Veronica själv säger nedan att alla bör läsa, inte bara unga tjejer, som boken främst är riktad till. Det är dags för en förändring. Var en del av den! 

Först av allt, vill du berätta lite om dig själv?
- Mitt namn är Veronica Grönlund och har precis tagit studenten från Samhälle - beteende. Jag är 18 år, väldigt politiskt engagerad och framförallt feminist.

Hur fick du ditt feministiska uppvaknande? 
- För mig var det feministiska uppvaknandet en process. Mitt politiska engagemang började i SSU och grundade sig i en frustration kring orättvisor som främst grundar sig på klass. Sedan utvecklade jag min analys därifrån och insåg att det finns mycket mer problem som grundar sig på andra saker, så som patriarkat, rasism, heterosexism, cissexism etc. Och där någonstans är jag idag.

Genom Make Equal/Crossing boarders så startade du jämställdshetsprojektet Om patriarkatet och ditt bidrag var en av de tre som kammade hem flest röster. Vad kan du berätta om projektet? 
- Mitt projekt går ut på att vi måste se vilken självbild unga tjejer får av patriarkatet. Vi är en utsatt grupp i samhället och vi upplever mycket problem relaterade till våra kroppar, prestationer, relationer, sex osv. Detta måste belysas för att omvandla den inre ångesten till en frustration mot patriarkatet. Jag har ju skrivit min bok, håller på att utveckla en hemsida och kommer börja med föreläsningar kring ämnet lite mer nu till hösten.


Foto: Privat

Vad kan du berätta om Fina flickor förändrar inte världen
- Fina flickor förändrar inte världen är en feministisk handbok främst riktad till unga tjejer (~15-20 år), men som bör läsas av alla. Den innehåller verklighetsbeskrivningar kring hur det är att vara ung tjej, och det görs utifrån en feministisk analys. Det finns också lite idéer kring hur en kan tänka och göra för att förändra relationen till sin omgivning. Den är pedagogisk och förhållandevis lättläst för att kunna nå ut till så många som möjligt.

Hur kommer det sig att du beslutade att skriva en bok om just detta? 
- Det var mest en spontan idé jag fick i planeringsstadiet till gymnasiearbetet. Jag kände mig trött på att en hela tiden får tips kring hur en ska "boosta" sig själv, peppa sig själv etc. för att må bra. Det tar nämligen inte upp problemet i sin helhet, nämligen att vi lever i ett patriarkat. Jag vill istället att vi ska ha något mer långsiktigt och som utgår från ett strukturellt perspektiv snarare än individuellt.  Istället för att förändra relationen till sig själv ska en förändra relationen till sin omgivning.

Vad har du fått för reaktioner än så länge?
- Än så länge har reaktionerna bara varit positiva. Det är många som har hört av sig och berättar hur mycket de känner igen sig och att de blir inspirerade och stärkta. En äldre dam (70+) som läste min bok berättade hur mycket hon kunde relatera till det jag har skrivit. Hon blev till och med så inspirerad att hon valde att fortsätta skriva på sin egen bok om hur utsatt hon har varit som kvinna. Det känns enormt stort, och en känner att en har åstadkommit något bra. 

Hur ser planerna ut för framtiden?
- Planen är, kortsiktigt, att komma ut med en ny upplaga efter sommaren (den första är snart slutsåld!). Sedan förhoppningsvis utveckla mitt koncept, fördjupa mig mer och publicera en till bok. Till våren är planen att plugga Genusvetenskap i Lund, och jag hoppas kunna integrera mitt projekt och mina studier med varandra.

En kan beställa boken direkt av Veronica eller beställa den från Fri Press här. Gör gärna det! En kan gilla Crossing Boarders på Facebook här. Läs mer om Make Equal här