söndag 17 mars 2024

Fem album: Nuuksio

Foto: Jimi Ernola

Henrik Heselius projekt Nuuksio EP-debuterade i fredags med En annan gång. Det känns fint att välkomna Henrik till blogg-serien Fem album! Gillar man drömsk elektronik så kommer man älska En annan gång. Jag föll särskilt för titellåten samt inledande Cirklar, båda låtarna är bland det bästa du kan lyssna på just nu. Henrik hälsar att han "har valt ut 5 vinyler som representerar olika sinnestillstånd, och som min vinylspelare och mitt hjärta kunde enas om." Spotify-länkar till albumen, där det är möjligt, hittar ni genom att klicka på respektive albums titel.  

Bright Eyes - I’m wide awake, it’s morning (2005)
Det perfekt operfekta. Den här skivan fångade mig direkt då jag för första gången, för snart 20 år sedan, hörde den i sin helhet. Den har starka låtar som fungerar bra var och en för sig, men den ultimata styrkan hittas då en (möjligtvis liggande på ett golv) lyssnar på skivan från början till slut. Osäker om det är möjligt att ha ett bättre intro till en skiva, än introt till första låten At the Bottom of Everything. En skiva där jag drömmer mig bort. 

Mikko Joensuu - Amen 2 (2016)
Det heligt oheliga. Mikko är i mina ögon, och öron, en av Nordens starkaste artister. Han är genuin, ärlig, begåvad och heligt ohelig. Han kan röra en på djupet, och lyckas nå även de mest gömda känslorna, de du trodde du hade lagt åt sidan för länge sen. Mikko Joensuu är en artist som en helst skall se live, men skivorna Amen 1 och Amen 2 tar dig med på sin resa var du än är just då. Måste jag välja en av de två väljer jag tvåan, där han lägger i en högre växel. En skiva där jag drömmer mig bort. 

Men I Trust - Oncle Jazz (2019)
Det hel-avslappnat avslappnade. Oncle Jazz är en skiva som får mig att koppla bort direkt. I tider där vi lätt jonglerar med för många bollar på en gång och lätt kan känna oss stressade är det ovärderligt att ha en låt, en skiva, ett band, som kan lägga en lugnande hand på ditt bröst då du mest behöver det. Det gör Oncle Jazz och Men I Trust för mig. Det är en skiva som får mig att må bra. En skiva där jag drömmer mig bort. 

Leonard Cohen - Songs of love and Hate (1971)
Det obehagligt behagliga. Det här är musik som forskar och undersöker. Musik som utmanar dig, låter dig tro att du förstår, men lär dig att du inte gör det. Låtarna kan vara farligt mjuka och samtidigt få golvet under dina fötter att försvinna, för att ändå i sista stund fånga upp dig. Det är också skivan som genom tiderna gett mig mest stöd. Lärt mig drömma mig bort. 

The Clash - The Clash (1977)
Det hjärtlöst hjärtliga. Den här skivan symboliserar kraft, vilja och kompromisslöst motstånd. Den här skivan lärde mig i ung ålder att det kan vara hälsosamt att vara arg. Hälsosamt att uttrycka sig ofiltrerat - rakt på sak, okonstlat, ogenerat och oförsiktigt. Mitt exemplar, som jag köpte second hand i London nån gång i tonåren, visade sig vara en första upplaga av denna skiva och, utan att tänka på marknadsvärdet i det, känns det för mig symboliskt och självklart, i och med att detta är var jag kommer ifrån. Där allting började. Där jag började drömma mig bort.

/ Henrik Heselius, Nuuksio 

Lyssna på EP:n här nedan!