lördag 2 mars 2024

Fem album: NEW ENTMT

Foto: Jimmy Hansen 

Tobias Bergholms NEW ENTMT släppte igår den självbetitlade debut-EP:n. Med livets komplexitet i fokus i de välarbetade texterna och ett färgglatt och dansant arrangemang bjuds vi ut på en gata som vi aldrig vill lämna, som vi vill ska vara öppen dygnet runt. Där vi pratar om det som tynger oss men där vi har gemenskapen och dansen att få det tunga att bit för bit vittra bort. Det är underbart på många sätt att lyssna på NEW ENTMT och allra bäst låter det i Cross my heart som får alla gator att svänga och dansa fram. Idag berättar Tobias om fem album som inspirerat honom under hans karriär. Spotify-länkar till albumen, där det är möjligt, hittar ni genom att klicka på det specifika albumets titel. Han hälsar också "Då uppgiften att lista sina fem 'bästa' album genom tiderna tycks vara omöjlig har jag här gett mig själv lite begränsningar och regler att förhålla mig till. Jag tänker att jag i stället listar fem album jag tycker om, och som kommer top of mind i skrivande stund, inom fem olika genrer. 

Pop/Americana 

I mitt tycke det bästa albumet under 2023. Jag har länge varit ett Del Rey-fan och jag gillar verkligen hur hon ständigt utforskar nya sound och genrer; något jag själv försöker göra i mitt eget musikskapande. Mötet mellan Del Rey och producenten Jack Antonoff har resulterat i ett album som på många sätt känns komplett – med låtarna A&W och Grandfather please stand on the shoulders of my father while he’s deep-sea fishing som de starkast lysande stjärnorna. Den enda skönhetsfläcken är mellanspelet Judah Smith Interlude. Detta spår är med största säkert menat som ironi, men då subtil ironi ofta går förlorad, väger det inte upp för det faktum att en fullblodsgalning precis fått en ännu större megafon att skrika i.

Electro/Ambient 

Moderat - MORE D4TA (2022)
Det första albumet från Moderat efter sex års tystnad. I och med releasen av den här plattan åkte jag ner och såg jag dem spela live i Barcelona. Det är en av mina bästa konsertupplevelser någonsin, och i ljuset av detta fick den komma med här. Jag har alltid gillat deras produktioner och med de suggestiva ljudlandskapen på MORE D4TA och självsäkerheten i öppningsspåret FAST LAND visar dem att de verkligen inte gått vilse under det långa uppehållet. 

Psykedelisk Rock 

Tame Impala - InnerSpeaker (2010)
Ett av mina absoluta favoritalbum någonsin och garanterat den skivan som rullat flest lyssningsminuter på den här listan. Med InnerSpeaker känns det som att Kevin Parker lyckades med konststycket att omdefiniera och utveckla en musikgenre som tidigare inte, i alla fall inte helt och fullt, tagit sig förbi nyåret 1967/68. 

Disco/Electro 

Daft Punk - Random Access Memories (2013)
I samband med 10-års jubileumsutgåvan förra året, återbesökte jag den här pärlan. Jag läste någonstans för länge sedan att Daft Punk valde att bekosta den här skivan ur egen ficka för att de inte ville tumma på något i produktionen. Detta skulle bli deras magnum opus och en hyllning till det gamla west coast-soundet. Vilken tur! 

Neosoul/R&B 

Erykah Badu - Mama’s Gun (2000) 
Det hade lika gärna kunnat stå Baduizm eller Worldwide Underground ovan. Jag kan inte säga vilken av dem jag tycker är den bästa skivan, men jag kände att jag i alla fall ville få med Erykah på listan. Det är svårt att hitta en annan artist med samma svansföring och integritet som henne.

/ Tobias Bergholm, NEW ENTMT

Lyssna på EP:n här nedan!