fredag 1 mars 2024

Hökartorget - Taken


Hökartorget har lyst upp många fester för mig. Särskilt de själsliga festerna. Att ta sig upp igen, att ha levt över sina resurser en längre tid, växla ned och komma tillbaka. I ett samhälle där mycket har ett pris men där värdet ofta glöms bort har Hökartorget påmint mig om livet bortom det jobbiga, bortom mörkret som gärna vill lägga sitt täcke över en. Samma med Karolina Nordmans soloprojekt Henne. Singlarna, Femton och Du får aldrig, berörde på olika sätt. Den ena en käftsmäll, den andra en ärlig banger för dansgolvet, det själsliga och det fysiska. 

Jag lyssnade igenom Hökartorgets Alltid/aldrig (2014) häromdagen, ett album som i år fyller tio år. Det var ett album mina känslor gärna klädde sig i när jag var 30 för tio år sen. Det håller väl än idag. Underbara dagar var en låt att sätta på repeat när jag vandrade genom våriga gator i Göteborg. Luftig och romantisk i sitt sound. Jag varvade den med riviga ADHD-skalle och låtarna skapade en jämvikt på något sätt. Mjukt gräs varvades med riviga långa naglar. 

Bandet tog en paus efter albumet Idioterna vinner (2019) och för flera av medlemmarna följde ett par tunga år dessvärre. Nu är man dock tillbaka och singeln Taken är ett slags resultat av de jobbiga åren. Det är en sång som känns lite som den första vårdagen, när hela världen klappar händerna och solen hejar på. Den hålls uppe genom armar av stråkar och fin sång av Karolina och Martin (Eriksson). Första gången stråkarna kommer in är en ljuv stund, som ett första möte i solen. Och texten följer ett slags fall till att spegelbilden reser sig igen. Det blir vår. Det blir fina dagar igen och elden kan återigen börja växa. Jag gillar hur låten stegrar sig mer och mer ju närmare slutet den kommer, det är så mäktigt. Det är en fantastisk comeback.

Lyssna här nedan!