fredag 3 november 2023

Musikminne från Manon Lamartine

Foto: Charlie Westin

Manon Lamartine släpper idag EP:n Frö och det är en av de finaste samlingen av låtar på länge. Manons röst ramas in så vackert av den ofta stillsamma musiken. Den stråkfyllda Begrava mig är en av mina mest spelade låtar hittills det här året och det säger inte lite. På TikTok har hon under en längre tid delat med sig flera olika klipp där hon bland annat tolkar Chers Believe på svenska, liksom Cindy Laupers Time after time, även den på svenska. Även i tolkningarna märker man att Manon verkligen har en egen röst, en egen värld och jag är glad att vi får ta del av den. Idag gästar hon bloggen för ett musikminne!

Musik har varit en central del av mitt liv innan jag ens började skriva låtar. Hemma spelades ständigt gamla 70-tals CD-skivor, såsom Bob Dylan, Cat Stevens, Bread, Van Morrison och Earth, Wind & Fire.

Varje gång jag lyssnar på musiken jag växte upp med slängs jag tillbaka till lägenheten vi växte upp i. Jag minns hur jag springer nerför trapporna, känner doften av mat från köket där mina föräldrar står och lagar mat, hör elvispen från när mamma gör sin berömda potatismos och jag springer ut i vårt öppna vardagsrum och dansar till musiken.

Ofta hade jag ett långt nattlinne på mig och jag minns hur jag hoppade och gjorde piruetter till vad som än spelades. Alla dessa artister och låtar har verkligen präglat min barndom, känns precis som hemma och är nog roten till min kärlek för musiken.

/ Manon Lamartine 

Lyssna på Frö här nedan!