fredag 15 september 2023

Musikminne från Azure Blue

Foto: Daniela Gullström

Tobias Isakssons Azure Blue har idag släppt singeln Rise med en text om hjärtan som sjunker och stiger om vartannat. Det är en rejält dansant singel, precis som singeln Define your dreams. Båda är hämtade från det kommande albumet The night of the stars, ett album som behandlar det tuffa i att hålla ihop i svåra tider. Ibland behöver man vara den där famnen, vara en fyr för någon som inte tar sig ut ur mörkret och ibland behöver man vara en fyr för sig själv. Jag gillar verkligen Azure Blue, den drömska sången och hur dansen alltid lyckas hitta in i de där drömmarna. Det är verkligen bra. Idag gästar Azure Blue bloggen för lite olika musikminnen!

Hultsfredsfestivalen 1994. Jag var bara 17 år och tog tåget dit för att tälta med några kompisar från min hemstad Varberg. Den ena sa till mig att vi var tvungna att gå och se ett band på Sahara-scenen. Jag minns hur konserten drog igång med ett åskmoln av gitarrer. Det var Oasis andra spelning någonsin utanför UK. 

Hultsfred 2004. Mitt första band Laurel Musics engelska skivbolagschef hälsade på i min dåvarande hemstad Göteborg och övertalade mig att hyra en bil för att åka och se Morrissey (detta var långt innan han ballade ur politiskt). Giget var bra men jag blev sjuk och gick direkt från spelningen och la mig i bilen vi skulle sova i. Jag lovade mig själv att inte återvända till Hultsfred på tio år. 2011 bröt jag detta löfte genom att åka från min nuvarande hemstad Stockholm för att själv inta DJ-båset under namnet Fomo och se Morrissey som spelade även detta år och massa andra bra band. 

2012 hade jag som Azure Blue släppt debutalbumet Rule of Thirds och fick äntligen spela live på Yellow Stage (före detta känd som Stora Dans). Vi var hela sju personer i livebandet för detta gig. Rekord. Tidigare på dagen fick jag frågan av The XX om vi kunde tänka oss att byta speltid med Jamie XX som skulle göra en solospelning efter oss. De skulle köra till Linköping på natten för de hade inte fått tag i något mer närliggande hotell. Jag svarade nej för en så sen ändring hade bara ställt till det. Förlåt The XX men det var helt rätt tänkt. Vårt gig var helt fullsatt och så här i efterhand när festivalen sen länge är nedlagd och dokumentären Hultsfred – berättelsen om en musikfestival finns på SVT Play så känns det ändå lite mäktigt att över en period av nästan 20 år få uppleva den som tonåring, vuxen besökare, DJ och artist.

/ Azure Blue 

Lyssna på Rise här nedan!