onsdag 23 augusti 2023

Musikminne från Elin Jones

Foto: Alexander Sjölund

Elin Jones debuterade med singeln Ingenting 2021. Singeln följdes upp senare samma år med EP:n Fyfan vad kulturellt. Jag gillade verkligen avslutande Ta tillbaks allt som innehöll allt från den stillsamma öppningen till det mer riviga slutet. I år har hon släppt tre singlar, där Innan tiden rinner ut var först ut. Efterföljande Ingen annan var till skillnad från låten innan mer melankolisk och nästan ödslig. Men samtidigt väldigt stämningsfull i sin dramatiska ton. Senaste singeln Universum igen är både rivig och dansant och Elin skriver texter som fångar en och det finns en härlig lekfullhet som genomsyrar allt hon gör. Idag gästar hon bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

I tonåren upptäckte jag mycket norska artister och band (är själv halvnorsk så det kändes speciellt på nåt sätt). Ett av de banden var Highasakite, som är omåttligt populära på andra sidan gränsen men inte riktigt har slagit igenom här. När jag som 17-åring fick veta att de skulle ha en konsert på O-baren i Stockholm, och inte bara en konsert utan en GRATIS konsert kändes det som att det var skrivet i stjärnorna att jag skulle få gå och se mitt favoritband, min största inspiration, mina landsmän, etc, etc. 

Den stora smällen kom såklart när jag fick veta att det skulle vara 18-årsgräns. Ännu värre blev det av att jag fyllde 18 om 10 dagar. Jag skulle alltså falla på mållinjen. Jag vet inte hur men jag lyckades dra med mig mina myndiga vänner precis när säkerhetsvakten var på rast. 

Jag svär fortfarande att killen som släppte in mig flört-blinkade till mig men jag tror egentligen inte jag hade någon särskild charm, utan mest verkade patetisk som så gärna ville komma och se nåt norskt band. Självklart blev det att köpa en drink för att fira att jag krossat systemet. Den drinken smakade seger. Och Highasakite var bra med.

/ Elin Jones 

Lyssna på Universum igen här nedan!