onsdag 29 mars 2023

"Jag kände nog att skiljelinjerna mellan gott och ont var alldeles för grova och förenklade"


Staffan Hellstrands senaste singel heter Allt betyder något och han släppte den med Dogge Doggelito hösten 2022. Just nu är Staffan dock aktuell som husmusiker i Rörelsen som är en politisk soaré på Cirkus nya kulturscen Livemodern. Vid varje tillfälle bjuds forskare, aktivister och konstnärer in för samtal med samtalsvärdinnan Pernilla Glaser. Varje tillfälle bjuder Staffan Hellstrand själv in gästmusiker. Varje kväll bjuder helt enkelt på många möten, både när det kommer till åsikter och till kultur. Den 2 april är det dags igen för Rörelsen och då medverkar Hans Ruin, professor i Filosofi vid Södertörns Högskola och konsulten Anna Adeniji i ett samtal om engagemang. Gästartisterna som medverkar under kvällen är Cecilia Thorngren och Adrian Modiggård! Idag berättar Staffan Hellstrand mer om Rörelsen och så frågar vi oss båda - hur ska människor nå varandra i samhället? Hur kan vi mötas? 

Hur mår du Staffan? 
- Jag mår jättebra. Just hemkommen från Paris med många spännande projekt framför mig. 

Häromdagen pratade jag med en vän om det fantastiska albumet Pascha Jims Dagbok. Det håller bra än idag, tycker jag. På albumet kompades du av The Nomads. I sommar blir det ett par spelningar med just The Nomads. Hur mycket har de betytt för dig som artist? 
- Dom har betytt väldigt mycket. Både med sitt sound och sin integritet. Men även som personer. 

Berätta lite kort om Rörelsen! 
- Det är en rolig och givande blandning av diskussioner och musik. Pernilla Glaser bjuder in två nya samhällsdebattörer sex söndagar i vår och för samtal om samhällsengagemang och möten mellan människor. Jag i min tur spelar själv och bjuder in en ny musikalisk gäst varje gång. Det är Moa Lignell, Johan Johansson, Ellen Sundström och många andra. 

När jag själv läst på om Rörelsen tycks det handla mycket om möten mellan människor och åsikter. Jag tänker, är inte just att människor faktiskt möts en grogrund för förändring av samhället i stort, att det lätt blir att alla sitter i varsitt hörn och aldrig möts annars. Hur tänker du? 
- Precis, det är mycket det samtalen snurrar runt. Hur når vi varandra? Därför är det inga partipolitiker som predikar. Samtalen blir lite friare och rörligare. 

Du har själv skrivit ett antal politiskt färgade låtar, Romeo i Stocksund tycker jag är en fantastisk skildring exempelvis. Du har alltid tagit en tydlig ställning i samhällsfrågor. Väcktes det engagemanget tidigt hos dig? 
- Ja, jag blev tidigt engagerad. Kan inte sätta fingret på just vad det var, men jag tror att det var sådana vindar som blåste när jag var i tonåren. Efterdyningarna av 68-rörelsen, USA:s krig i Vietnam m.m.

Samtidigt som texterna har varit politiskt färgade så har det aldrig varit plakattexter utan mer skildringar av gripande livsöden. Har det varit medvetet att inte skriva för ”plakatpolitiskt” utan mer skildra människor och dess livsöden? 
- Det stämmer. Den så kallade proggrörelsen stod i zenit när jag växte upp, men jag kände nog att skiljelinjerna mellan gott och ont, svart och vitt, rätt och fel, var alldeles för grova och förenklade. Jag har alltid haft hjärtat till vänster men till sist handlar det om människor. 

Det har talats om att albumet Mordet i Nürnbergbryggeriet ska bli en musikal till slut. Finns det något nytt att dela kring detta? 
- Ja, det finns absolut sådana planer, men inget konkret ännu. 

Det märks tydligt att du fortfarande brinner för det du gör. Känns det viktigt att fortfarande prova på nya saker och utforska nya uttryckssätt? 
- Ja, jag är fortfarande väldigt nyfiken och beredd att ge mig in i nya sammanhang. 

Till sist, snart börjar Superettan, hur tror du att det går för Öster i år? 
- Dom går upp i allsvenskan!

Lyssna på Staffans senaste singel här nedan och köp biljetter till Rörelsen på Cirkus den 2 april här