fredag 17 maj 2024

Bergamus - Min Moulin Rouge

Foto: Press

Rasmus Bergman gör musik under namnet Bergamus. Han studerar för närvarande på Dreamhill i Örnsköldsvik men han kommer ursprungligen från Stockholm. Låten Min Moulin Rouge är även Rasmus tävlingsbidrag i P4 Nästa Västernorrland i år. Rasmus debuterade 2021 med låten Her name is music där han verkligen presenterade sin röst på bästa sätt. För att vara en debutsingel så var den på många sätt komplett, klädd i nattligt lugn och rösten tätt intill känslorna och det som drev låten framåt. Efter debuten har han, bortsett från singeln Easy, valt svenska i sitt uttryck. En majoritet av Rasmus singlar bildade EP:n Väx upp och det är fint att lyssna igenom hans katalog, från något överdrivna effekter i låten Farlig till att lita mer på det mänskliga i sitt eget uttryck. 

Överlag har det handlat om soulig pop med inslag av rap där känslorna ofta dras in i en vemodig riktning. Texterna är välarbetade och en av mina favoriter är Lika bra där han sjunger ”Säg hur långt in i natten har du varit? Hur många steg över gränsen har du tagit?” och det är rader som fastnar hos mig. Easy är en annan favorit. Den har en stämning som gör en lugn och refrängen limmar fast sig i skallen. På tal om att växa upp så innebär en musikalisk uppväxt förstås att man prövar sig fram genom olika uttryck och till sist känner sig hemma i ett eller, för den delen, flera olika. 

Låten Min Moulin Rouge är ett avstamp från det tidigare materialet. Skulle säga att grunden fortfarande är soulig men att resten av lagret mer består av vispop, tänk Laevendel eller Albin Lee Meldau. Den har ådror av romantik och ett somrigt skimmer över sig, perfekt nu när snart hela sverige kan dra upp ärmarna och fylla hela dagarna av svalkande aktiviteter. Han längtar bort till en fransk balkong, en bädd av rosor, deras kärlekssång. Att vilja ge mer än vad man egentligen har. Jag tycker det är en utmärkt text med en avslappnad melodi där Rasmus återigen visar att han är en fantastisk sångare med ett brett register och gillar att uttrycket känns mer naturligt och mer mänskligt varmt.

Lyssna här nedan!