onsdag 14 december 2022

Orsakan - VI TVÅ


Pia Olofssons Orsakan är fantastisk på att lyfta tunga ämnen och hon värjer inte för det svåra. Både på debut-EP:n Till er och på efterföljande singeln KEPS så behandlades saker som samtycke och sexuella övergrepp. Hennes texter sticker ut i en tid där alltmer ska vara så tillrättalagt och passa in i mängden. Det finns en omtanke om människor i hennes texter samtidigt som hon lyfter problem och saker som skaver bland normer och samhällsstrukturer. 

Nu är Orsakan aktuell med nya singeln VI TVÅ! Singelns releasefest kommer hållas i Missionskyrkan i Borlänge och Pia berättar själv att hon är trött på att spela på krogar där den stimmiga öl-stämningen råder och därför ville hon hellre hålla till i Missionskyrkan, samtidigt som hon väljer att uppmärksamma Musikhjälpen där temat för i år är att hjälpa barn som flyr från krig. Entrén till releasefesten är gratis, men man uppmanas att istället skänka till Musikhjälpen. Fint så! 

VI TVÅ behandlar känslan av att inte vara helt nöjd och skavet inom en själv blir istället till något som skylls på någon annan. Och kanske gör det som skaver inom en själv att man sätter krokben för sig själv. Man kanske inte tänker svara om någon ringer för fort men om den sen inte ringer så blir man orolig av det istället. Man blir inte riktigt nöjd oavsett vad som händer. 

Pia är grym på att sätta ord på det och även om soundet inte fångar mig helt den här gången, så gör texten det. Jag tycker om att Pias röst (som är fantastisk på att bära alla möjliga känslor) lyfts och inte döljs bakom massa instrument. Hon sjunger fantastiskt och jag tror att de som beger sig till Borlänge Missionskyrka kommer få en fantastisk kväll med en minst lika fin inramning.

Lyssna här nedan!