söndag 21 augusti 2022

Håkan Hellström på Ullevi, 20/6 - 2022


Jag har varit lite kluven till Håkan Hellström ett tag. Albumet Det kommer aldrig va över för mig är ett av hans bästa men albumen som släppts där efter har inte varit särskilt bra. Det har funnits enstaka toppar men melodierna och texterna har ofta bytts ut mot något annat, något experimentellt som åtminstone inte har lyckats fånga mig. Live är dock Håkan Hellström fortfarande en av de absolut bästa i Sverige. Under nästan tre timmar så är arenan fylld av energi. Publikkontakten är som alltid utöver det vanliga. Man vet förstås inte om Håkans historier är sanna, som när han berättar hur han stod vid Mariaplan och en tjej lyssnade på hans första album i en freestyle. Håkan ville kolla med henne vad hon tyckte så han knackade henne på axlarna, vilket gjorde tjejen livrädd. Det spelar inte heller så stor roll om det är sant, det blir oavsett något som ytterligare är med och stänger dörren till bubblan som konserten blir på vissa sätt. Där inne finns en massa Göteborgsromantik som förvandlar att, i ösregn, vänta på en spårvagn som aldrig tycks komma till något fint, att vara på botten men aldrig sätta kniven i tron. Tron måste överleva. 

Håkan är under kvällen både en Göteborgsk Sinatra och rocksångare i ett. Elegant och ruffigt samtidigt. Med en stor bit soul. Håkan svingar med sin kavaj, jonglerar med mikrofonen och ställer sig på löpbandet mot de stora drömmarna. En av de största stunderna under konserten är när Håkan säger ”Den här är fin” och börjar sjunga på Victor Leksells Svag. Där efter kommer Victor själv ut på scenen och de avslutar låten tillsammans. Innan den tar slut övergår den till Vi 2, 17 år. En fantastisk känsla. Under Tro på livet gästar Amena Alsameai, känd från Idol. De gör en vacker duett av en låt som jag, i originalversion, inte tycker är något speciellt, men här växer den flera meter upp i luften. En annan höjdpunkt är att vi får höra Magiskt, men tragiskt. Det var som att ta en gammal vän i hand, mötas i en kram. Och sen en till. Detsamma gäller under För sent för Edelweiss. 

Jag tänker på det flera gånger under konserten, hur kultur får människor att mötas och jag tror att mycket i samhället som pågår just nu leder oss i en annan riktning, där alla placeras ut i gott alternativt ont. Jag tror möten är så otroligt viktiga och det är förstås så att många inte ens vill mötas här, på Ullevi. Många kommentarsfält fylls, som vanligt, av människor som skriver att Håkan sjunger värdelöst men deras åsikter handlar nog mer om dem själva, än om Håkan. 

Håkans musik präglas mycket av möten, på scenen med publiken, med drömmarna. I texterna mötet med sig själv, den tvivlande som ofta köpte Loser meal efter utekvällarna mot den som plötsligt var störst i Sverige och fyllde scener som ingen annan. Överlag är det nog den bästa konserten med Håkan som jag upplevt hittills. Vi möts inte lika ofta på albumen längre, men live är jag gärna en del av elden. En eld som få kan skapa på samma sätt.