onsdag 29 maj 2019

"Det går inte att tävla i musik"

Fotograf: Ellen Simone 

På fredag släpps Jonathan Fröbergs debutsingel Köpenhamn, från det kommande albumet Dårar & Hjältar. Jonathan bjuder på svensk pop med personliga texter. Debutalbumet är inspelat i kents gamla studio Park Studios/Psykbunkern. Här nedan berättar Jonathan mer om sig själv, om uppväxten i Oxelösund och om att det inte går att tävla i musik. 

Vi börjar i rätt ände; Vem är Jonathan Fröberg? 
- En artist och låtskrivare från sörmländska kuststaden Oxelösund, med en förkärlek till svensk telecaster-rock. 

För de som inte känner till din musik ännu, hur skulle du beskriva den? 
- Svensk pop genom ett skitigt filter. 

Beskriv nya singeln Köpenhamn! 
- För mig handlar Köpenhamn om att bli kvar i småstaden när vännerna försvinner till större städer och andra kontinenter. Jag undrade om jag kunde göra samma sak, men alltid med frågan vad som skulle hända om jag gjorde det? Soundmässigt så ville jag göra den stor, luftig och rivig. En perfekt låt att öppna ett gig med. 

Är Köpenhamn representativ för hur albumet kommer låta? 
- Det är en av anledningarna till att den blev första singeln. Den sammanfattar skivans sound på ett bra sätt. En stor ljudbild med riviga gitarrer. 

Du började med musik redan som 10-åring, vad var det som fick dig att fastna för musiken så tidigt? 
- Av två anledningar. Först såg jag filmen School of Rock, strax efter såg jag Gyllene Tider spela i Oxelösund. Sen var det kört. 

Minns du den första låten du skrev? 
- Jag snodde en låtidé från en kompis när jag var 14 år och skrev om den. Tveksamt om den blev bättre. 

Du är uppvuxen i Oxelösund, vad minns du bäst från din uppväxt? 
- Idylliska somrar, men alltid med en ständig längtan bort till något annat någon annanstans. 

Hur har Oxelösund påverkat debutalbumet? 
- Det är en klassisk småstad där man inte får vara "för mer". Oxelösund har dessutom alltid varit en lillebror till Nyköping. Kanske är det därför många av låtarna bygger på någon form av revansch.

Numera bor du i Stockholm, tror du det hade gått att satsa helhjärtat på musiken och fortfarande bo kvar i Oxelösund? 
- Att man måste bo i Stockholm är egentligen bara en stor myt. Det hade säkerligen fungerat lika bra att bo kvar i Oxelösund, men det är lite roligare i Stockholm. Jag gillar att leva i myten. 

Du är ett stort fan av kent, och spelade in albumet i kents gamla studio Park Studios. Hur kändes det? 
- Det var fantastiskt! Jag tycker att Park är en av dem finaste studios vi har (kvar) i Sverige. Och det var en fröjd att få jobba med Stefan Boman. Självklart har kent varit en stor inspiration, vilket blev en ytterligare dimension i studion. 

Hur har inspelningen varit? 
- Lång. Rolig. Jobbig. Fantastisk. Jag gick igenom många faser under inspelningen, men framförallt har det varit otroligt roligt. 

Du startade ett eget skivbolag när du var 19 år och har satsat hårt redan från början, var kommer din drivkraft ifrån? 
- Det finns bara en plats där jag känner mig hemma och det är i musiken. Min drivkraft kommer från att jag känner att jag inte har något annat alternativ. Det är för roligt. 

Vad har du för framtidsplaner för ditt skivbolag? 
- Just nu ligger fokuset på min egen musik. Men det vore kul att hitta någon artist som står inför samma förvirring som jag har gjort och hjälpa dom på vägen. Jag har en lista med några band och artister jag har ögonen på, som vore kul att samarbeta med. 

Dina texter känns väldigt personliga, finns det något du inte skulle kunna skriva om? 
- Jag skulle aldrig kunna skriva en helt påhittad historia. Därför blir texterna väldigt personliga.


Fotograf: Ellen Simone 

Mycket av musiken släpps ju bara digitalt numera. Hur känner du kring det, är det viktigt för dig att kunna ha något i handen också, med omslag, texthäfte osv? 
- Jag älskar det fysiska formatet. Självklart kommer albumet att släppas på vinyl. Först då kommer det att kännas på riktigt, när jag kan hålla skivan i handen. På senare år har jag börjat köpa vinylskivor från nya artister som jag upptäcker. Dels för att stötta, men framförallt vill jag kunna läsa med i texterna och försvinna in i dimman av musiken. 

Många nya artister idag kommer fram genom Idol och Melodifestivalen. Hur är det att ta sig fram som ny artist, skulle du säga, utan den bakgrunden? 
- Att inte välja "motorvägen" har gjort att jag kunnat fylla mitt bagage med lärdomar. Det var fem år sedan jag gjorde mina första stapplande steg i musiken, under den tiden har jag fått med mig mycket som jag kan använda mig av idag. Men på riktigt – det går inte att tävla i musik. Punkt. 

Om du skulle lista 5 låtar alla borde ha på sina spellistor i sommar, vilka skulle det bli då? 
- Du lever livet med Viktor Olsson 
Cowboys med Ludwig Hart 
Vad gör vi sen? med Broder Henrik Rapp 
Våran första sommar med Junior Brielle 
Himlen Över City med Thomas Stenström 

Vilken textrad beskriver ditt liv bäst just nu? 
- ”Mama used to say: Son, allt kommer bli bra” – Marigold med Allt kommer bli bra.   

Till sist, vad stör du dig mest på i sociala medier? 
- Styrkekramar, Carpe Diem och folk som postar 824st instastorys på en dag.

Singeln Köpenhamn släpps 31 maj. Albumet Dårar & Hjältar släpps i höst!