fredag 22 februari 2019

Ida Staake - Alla vet bättre när solen gått upp


Jag intervjuade Ida Staake när hon precis hade släppt sin debut-EP Försvinn inte. 2017 kom singeln Det finns inte. Nu under februari har Ida varje fredag släppt en singel, som tillsammans bildar den nya EP:n Alla vet bättre när solen gått upp. EP:n sträcker sig från inledande stillsamma Ställ inte frågan till avslutande dansanta Alla vet sämre när solen gått ner. Det handlar fortfarande om personlig pop på svenska i stil med Steget och Veronica Maggio. 

Att Ida väljer att göra en cover på Arja Saijonmaas Högt över havet är roligt och det funkar verkligen. Originalet är jag ganska trött på, men Ida gör verkligen låten till sin egen och i mitt tycke är den klart bättre än originalversionen. Duetten Fritt fall, som hon sjunger tillsammans med Pelle Håkman, är vemodig men väldigt vacker, med raden ”Visste inte vem du var, nu är du överallt.” Det finns ett vemod i musiken, i texterna, men det är samtidigt svårt att sitta still, för det är ett vemod som både svänger och värmer, som får mig att känna mycket. 

Mest svänger det om avslutande Alla vet sämre när solen gått ner. En låt jag vill dansa till på valfri klubb eller festival i sommar. Måste även berömma omslaget, i en allt mer digitaliserad tid där vi lyssnar på musik på ett annat sätt är det många som inte värderar omslag på samma sätt längre, men Idas omslag känns alltid både lekfulla och vackra. Det känns som att allt; musiken, texterna och omslaget är gjorda med mycket hjärta. Det värmer. 

Lyssna på Alla vet bättre när solen gått upp här nedan!