tisdag 6 december 2016

"Min mormor brukar prata om hur imponerad hon var av mig när jag sjöng låtar för henne som barn"


Ida Staake släppte sin debut-EP Försvinn inte den 25 november. I titellåten sjunger hon "Beger mig ut i bilen, fart kan dämpa ångesten. Men får ångest över miljön istället.” Både musiken och texterna fångar mig och lär fånga de flesta som lyssnar på hjärtat. Här nedan berättar Ida om debuten, om idol och om Kristinehamn. 

Du släppte din debut-EP nu i november, skulle du själv säga att det finns en röd tråd genom EP:n?
- Jag beskrev min debutsingel Det här är på riktigt som släpptes förra sommaren som frustrerad indie-pop. Det är nog frustration som är den röda tråden även genom EP:n. Frustration i att inte våga kasta sig utanför hemstaden, i att inte vara älskad av den du tycker om och frustration över att du är frustrerad.

Omslaget är väldigt fint, lekfullt. Hur gick tankarna med det?
- Tack! Det är en stor oljemålning som min svärmor Karin Håkman har målat.
Egentligen började idén till omslaget som ett internskämt mellan mig och min producent Jimmy Sjödén. Vi tycker båda väldigt mycket om dinosaurier. Men desto mer jag tänkte på det, desto mer förtjust blev jag över idén. Oljemålningen hänger i mitt kök nu.

Du är född och uppväxt i Kristinehamn, vad skulle du säga var det bästa med att växa upp där?
- Kristinehamn är ju en relativt liten stad. Det har varit tryggt att växa upp här. Lagom stort och nära till allt.

Vad tycker du bäst om med stan?
- Skärgården är väldigt vacker. Det kanske egentligen är en klyscha att välja den men det är nog ändå Kristinehamns höjdpunkt. Längst ut i Skärgården står en Picasso-staty. Vid den kan man sitta, äta god mjukglas och kolla ut över Vänern. Det är fint.

Hur skulle du beskriva dig själv?
- Jag skulle beskriva mig själv som lugn, fast med kort stubin. Tidsoptimist fast stressad. Stressad är jag antagligen på grund av att jag alltid måste skynda mig för att komma i tid till saker. Vilket jag sällan gör.

Hur kom du in på musiken från början?
- Jag vet egentligen inte hur mitt intresse för musik började för den har alltid funnits där och varit självklar. Min mormor brukar prata om hur imponerad hon var av mig när jag sjöng låtar för henne som barn. Hon förstod inte hur jag kunde lära mig så mycket text. I åttan började jag spela gitarr och det var i samma veva jag började testa att skriva egna låtar. 

Var och när samlar du bäst inspiration?
- När jag inte har tid. Det spelar egentligen ingen roll var jag är så länge jag är sen någonstans eller borde göra något helt annat.

Om vi går över till dina texter, finns det något du aldrig skulle kunna skriva om?
- Jag skulle ha svårt att skriva en låt som bara ska vara lycklig. De gångerna jag har försökt har det blivit platt och ointressant. Såklart ska man skriva om saker som gör en lycklig men det måste finnas någonting som skaver lite för att fånga mitt intresse.

Hur privat kan du vara?
- Jag kan vara väldigt privat. Det gäller att ta mig själv på väldigt stort allvar när jag skriver. Därför blir det kanske ibland att jag överdriver en del också.

Du var med i idol som 17-åring och gick till slutaudition där. Vad var bäst respektive värst med att vara med där?
- Det känns som en evighet sen jag sökte till idol. När jag tänker tillbaka på det tänker jag på hur nervös jag var och hur jag kände redan då att det inte var min grej. Idol är inte bara ett musikprogram, det ska vara bra tv också vilket gör allt ganska fejk. Jag minns att det var en blandning av lättnad och tårar när jag satt i bilen på väg hem. Men jag är glad att jag testade. Det var ju verkligen en upplevelse att få se hur allting faktiskt går till. Även om jag blev skeptisk till programmet efteråt.

Har du några speciella förberedelser när du spelar live?
- Jag brukar vara ganska dålig på att göra klart en setlist i tid. Det brukar bli det jag gör timmen innan giget + Ett antal nervös-kiss.

Är det någon speciell plats som du helst av allt skulle vilja spela på?
- Nej, faktiskt inte vad jag kan komma på nu. Jag är väldigt taggad på att spela och vill bara spela överallt just nu.

Går du mycket på konserter själv? Vilken var den senaste?
- Jag älskar att gå på konserter och borde göra det oftare än jag gör! Senaste konserten var Laakso på Debaser Medis.

Du har på din Facebook-sida lagt upp en hel del covers som du verkligen gör till dina egna. Säg att du en dag, om några år, får vara med i Så Mycket Bättre. Vilka 6 andra musiker hade du helst velat ha med då?
- Åh, vilken dröm att få sätta ihop ett eget gäng! Mina 6 skulle vara Markus Krunegård, Annika Norlin, Ji Nilsson, Silvana Imam, Veronica Maggio och Håkan Hellström. Det skulle vara svårt att välja låt att tolka dock bland alla deras grymma låtar. De är ju genier allihop!

Över till vad du själv lyssnar på, vilka är dina 5 mest spelade låtar den senaste tiden?
Little Jinder - Random folk
Ji Nilsson - Nothing
Markus Krunegård - Samma nätter väntar alla
Magifabriken & Jimmy Sjödén - För dom som inte somnat än 
Säkert! - Någon gång måste du bli själv 

Vad har du för drömmar med musiken?
- Drömmen är att jag ska kunna livnära mig på musiken. Det behöver inte vara mer än en liten inkomst så att jag kan betala min hyra, köpa lite mat och någon öl då och då. Jag vill fortsätta spela in mina låtar och gigga runt om i Sverige.

Utöver musiken, var hittar du lycka i livet?
- Umgås med min familj, mina vänner och min pojkvän. Teatern är också ett av mina lyckopiller i livet.

Vi närmar oss 2017 i allt snabbare takt, vad är det finaste som hänt dig under 2016, personligen och musikaliskt?

- Det finaste som hänt musikaliskt är nog ändå EP-släppet. Det var en sån mäktig känsla att äntligen få släppa taget om det vi jobbat på hårt med under året. Responsen har varit så fin! Det finaste för mig personligen har varit kärleken. Jag har varit så kär det här året och fått känna på hur det är att vara älskad. 

Lyssna på Ida Staakes Försvinn inte här nedan!