tisdag 19 februari 2019

"Känslorna vill en inte illa, hur ont de än gör, de vill bara berätta något"

Foto: Josefin Stacy

Julia Nilsson släppte debuten Oceans 2015, hon fick fina lovord och jämfördes med Carole King och Joni Mitchell. Hennes kommande EP Deep Down I Buried My Heart släpps den 12 april. Första singeln från den, When the spring comes, släpptes nu i februari. Här berättar Julia om singeln, om hjärtesorg och om normer i musikbranschen. 

Berätta om singeln When the spring comes! 
- Det är en låt om hopp, om att vara i något svårt och lita på att det kommer en dag när det känns annorlunda. Den kom till för två år sen och spelades in förra våren, jag spelar piano och sjunger och sen la vi på stråkkvartett och syntar. 

I april kommer EP:n, som präglas av en sorg, men samtidigt finns det hopp, tycker det är fint gestaltat på omslaget, jag tolkar det som att våren kommer, något nytt gror fram. Är det så du känner nu när våren försiktigt är på gång? Att EP:n är början på något nytt? 
- Det var snällt sagt och fint tolkat! Så känner jag absolut. Och de där sakerna ligger så nära varann tror jag, de är som två sidor av samma mynt - att både få sörja det man förlorat och känna sina känslor kring det, men också att kunna se hur förluster faktiskt får nya saker att gro i en. 

Med tanke på temat på EP:n, vad är dina bästa tips för att laga ett brustet hjärta? 
- Har inga riktiga tips egentligen och tror att alla behöver olika saker. Såklart. Men en sak som hjälpt och hjälper mig är att söka efter acceptans. Både inför själva situationen man hamnat i, men mest kanske inför sina känslor! Att låta alla känslor som känns bara vara där, hur rörigt det än är inuti, utan att man värderar eller försöker förändra hur det känns. Lättare sagt än gjort men det är så himla viktigt. Känslorna vill en inte illa, hur ont de än gör, de vill bara berätta något. 

Ditt debutalbum kom för fyra år sedan, hur ser du på det idag? 
- Jag tycker att det är fint! Och gulligt! Jag baserade hela albumet på intervjuer och fick liksom spegla mig i andra människor på det viset. Det finns en styrka i det som jag är stolt över. Rent produktionsmässigt finns det såklart massor av grejer som jag hade gjort annorlunda om jag fått göra om det idag. Jag kunde nästan ingenting om produktion innan utan lärde mig liksom inspelning och mixning och sånt allt eftersom. Gick ju i en del fällor om man säger så. Men det är något fint i det med tycker jag, det är långt ifrån perfekt men det har väl å andra sidan aldrig varit poängen heller.

Vad har du för utgångspunkt musikaliskt? 
- Närvaro! Autenticitet! Skörhet och storhetsvansinne! 

Hur tidigt började du sjunga? 
- Tidigt, tror jag! Min pappa har berättat att jag brukade sitta och sjunga barnvisor och disneylåtar för full hals hemma som typ treåring och blev jättesur om han började sjunga med. Slutade tydligen demonstrativt så fort han försökte lägga en stämma eller något. Njöt antagligen alldeles för mycket av min egen röst redan då. 

Minns du den första gången du stod på scen? 
- Det måste ha varit på något pianouppspel i kommunala musikskolan. Minns inget särskilt om jag ska vara ärlig men det finns säkert på film, mina föräldrar har alltid varit väldigt stöttande. 

Trivs du på scen? 
- Som fisken i vattnet! Älskar uppmärksamhet!  

Har du någon drömspelning om du själv får välja? 
- Södra teatern i Stockholm vore mäktigt! Det är så fint där. Vore också coolt att nån gång få göra en Tiny Desk-konsert, för jag har plöjt alla avsnitt på Youtube. 

Vilken var den första skivan som betydde väldigt mycket för dig? 
- Min första egna skiva var Under my skin av Avril Lavigne som jag fick när jag var tio. Tyckte musiken var så mäktig, gitarriff och rocktrummor, och att hon var så himla cool på omslaget med sin skinnjacka och eyeliner. Min favoritlåt var givetvis singeln Sk8ter Boi.  

Du gick en singer/songwriter-utbildning på Bollnäs folkhögskola, vad minns du bäst från tiden där? 
- Det var som en oas där jag fick skriva massor, spela massor och lyssna massor. Det gav mig jättemycket kunskap, både om musik och om livet. Bastade mycket och drack mycket te. Jag fick tid och utrymme och det är jag svenska staten evigt tacksam för! Rekommenderar folkis till alla! Men det allra finaste jag har med mig från folkhögskolan är alla fantastiska människor jag fick lära känna. Några av mina närmsta vänner idag har jag med mig från den tiden och de värderar jag så högt. 

Foto: Josefin Stacy

Vilka normer tycker du präglar musikscenen i Sverige? 
- En norm som jag ser tydligt är att man förväntas göra singlar och inte skivor. Det har väl med uppmärksamhets-ekonomin och sånt att göra och det är kanske förståeligt, men lite synd kan jag tycka. Saknar berättandet som ofta finns i en hel skiva, och att det då också finns utrymme för låtar utan hitpotential (men som kanske har andra kvaliteter). En produktionsrelaterad norm som stör mig är att man pitchar sången väldigt hårt. Tacka vet jag Beatles och Judee Sill, där fick det låta falskt om det var det. Tycker också att de flesta intron är för korta. Och kanske att det är lite väl likformigt rent musikaliskt? 

- I mina öron är det mycket ny musik som låter likadant och det gör mig uttråkad. Men så säger väl alla om musik de inte tycker så särskilt mycket om. Och dessutom låter säkert jag som typ alla andra akustiska singer/songwriters här i världen så den som är fri från synd kan väl kasta första stenen. 

Är du en sån artist som har hela telefonen full med röstinspelningar och anteckningar? 
- Ja visst. Vadar i märkligt namngivna röstmemos och oklara textfragment. Skriver mycket som jag aldrig skulle visa för någon, tror på att släppa ut allt som kommer till en utan att bry sig särskilt mycket om hur det låter i stunden. Börjar man kategorisera sina idéer som bra eller dåliga under tiden man försöker skriva tycker jag att man tappar både flowet och glädjen. Värdera musiken kan man göra sen om det nu är så himla viktigt. Bättra att bara kavla ut skiten, som en klok lärare sa till mig en gång! 

Köper du fortfarande skivor eller blir det mest digitalt? 
- Stödköper skivor när jag är på mina kompisars gig om de säljer några! 

Vad tycker du om att göra utöver musiken? 
- Gillar till exempel att klappa hundar, sticka med mormor, ta sovmorgon, bada, yoga, hångla och äta tacos. 

I vilka miljöer trivs du bäst? 
- Öppna landskap! Helt seriöst, åkrar och hav gör mig lugn och lycklig. 

Till sist, välj en 1. film, 2. bok, 3. artist, 4. samhällsfråga som du tycker borde uppmärksammas mer! 
- 1. Titanic. Skoja. 2. Det här är hjärtat av Bodil Malmsten 3. Emilie Nicolas 4. Klimatfrågan, nu eller aldrig.

Lyssna på When the spring comes här nedan!