Foto: Torny Gottberg |
Johan Hellqvist och Erik Frenkel är aktuella med ett nytt projekt, elektronisk pop under namnet DNR & DO. Efter många år tillsammans i bandet Auto-Auto hittar de nu nya vägar tillsammans. Första singeln heter Vädergud och släpptes den 18 januari.
Första singeln Vädergud, hur skulle ni beskriva den?
(Erik) - Det är en bisarr saga om samtiden. En discodänga som handlar om att helvetet är andra människor. En misantropisk popsång.
I slutet på februari släpper ni en EP, skulle ni säga att det finns en röd tråd genom den?
(Erik) - EP:n är ganska brokig eftersom det är material ifrån närmare två års arbete på den. Hälften är politisk surrealism och hälften är mer personliga teman.
(Johan) - Det var ganska mycket diskussioner kring vilka låtar vi skulle ha med och sådär... Vi är något envisa.
På vilket sätt är ni två mest lika - och mest olika som personer?
(Johan) - Oh herregud vilken fråga! Vi är sjukt olika men på vissa sätt lika. Alltså rent musikaliskt så är väl Erik mer låtskrivaren av oss och jag är den här eviga nördande ljudkillen, även om jag har ljugit ihop en melodi eller två genom åren. Erik kan dessutom spela en rad instrument som jag inte mäktar med... På ett personligt plan är vi också rätt olika men vi har ju stått ut med varandra i snart 20 år så vi är kanske mer lika än vi tror.
(Erik) - Oj, vi är väl ganska olika som personer i de flesta fall. Det kan nog ses som en styrka när man gör musik ihop.
Er musik låter både modern och 90-talsinspirerad. Hur känner ni kring nostalgi? Är det intressant att blicka tillbaka?
(Erik) - Vi är väl och har alltid varit nostalgiker. Att blicka bakåt är viktigt för referensramar men totalt oviktigt för skapandet. Nostalgin i soundet handlar nog mer om en lek med genrer än något annat.
(Johan) - Det är skitviktigt med nostalgi. Det kanske är ett symptom på att man är gubbig men jag tycker inte det kommer sådär vansinnigt mycket bra nya artister nuförtiden – undantag finns dock, typ John Grant, Young Fathers etc. Det är ju så att den musik som man är uppväxt med fortsätter att vara viktig för en själv som person resten av livet så det är väl naturligt att man inspireras av det som man lyssnat på genom livet.
Finns det en historia bakom ert bandnamn?
(Johan) - Ja.
(Erik) - Bandnamnet är en kompromiss men vi gillar hur det låter.
Hur ser låtskrivarprocessen ut?
(Johan) - Oftast så jobbar vi mycket med loopar och doningar. Förmodligen så har någon av oss en idé som han har donat med och så jobbar vi vidare tillsammans på den. Ofta slutar det med att vi slänger tre minuter, börjar om från början med 13 sekunder som vi tyckte var bra och jobbar oss fram utifrån det. Vi använder bitvis rätt daterad både mjukvara och hårdvara så det är sällan det är så att vi skriver på ”traditionellt” sätt. Buzztracker för arr och inspelning, och Amiga 1200 som midimaskin för dom som nu vet vad det är nuförtiden.
Vad vill ni att lyssnaren ska känna när hen hör er musik?
(Erik) - Låtarna vi gör kräver ett visst mått av personligt ansvar hos lyssnaren. Förhoppningsvis ska lyssnaren förstå och känna en samhörighet med oss och vår världsbild, men om inte går det såklart att bara slappna av och gilla läget. Ingen press!
Vad lyssnar ni själva på?
(Johan) - Trip hop, psy-trance, 60tal, blues, 90tal, punk, gothpop, synthpop... Det mesta förutom dansband typ.
Om jag ber er räkna upp några klassiska ögonblick ur musikhistorien på rak arm, var hamnar vi då?
(Johan) - Menar du generellt? Eller som vi har upplevt? Generellt: Kraftwerk 2002 i Paris var stort för mig personligen eller Yello förra året i Berlin.
Vad händer med Auto-Auto nu?
- :X
Frågar dig Johan som bott i Berlin, hur är musikklimatet där om du jämför med Göteborg?
(Johan) - Vi har båda bott i Berlin, Erik har bott där längre än vad jag har – men jag huserade i andra delar av Tyskland ett par år... Nåväl. Musikklimatet i Berlin är ju helt annorlunda – Det kommer sig ju naturligt av att man inte så jävla uptight med öppettider och sånt som i Sverige. Vem vill gå hem klockan två egentligen? Det är ju vansinne.
(Erik) - Berlin är ju en technostad och har därför en DJ-kultur som inte går att jämföra med Göteborg. Personligen älskar jag techno men det har inget alls med den typen av musik vi gör just nu. Vi har pillat med techno med tidigare projekt dock.
Var i Göteborg hittar man er när ni inte gör musik?
(Johan) - För min del är det hemma i Studion. Har i princip slutat att gå ut helt och hållet. Någon enstaka gång är det väl någon konsert som jag smiter ut på men annars är det inte mycket.
(Erik) - Mig hittar man runt långgatorna eller Linné på helgerna.
Till sist, vad har ni för förhoppningar på 2017?
(Johan) - Donald Trump har grusat alla förhoppningar till en fortsatt värld. Vi skall vara glada om vi överlever.
Lyssna på Vädergud här nedan!