onsdag 2 november 2016

"Jantelagen kan vi slänga i en galen tunna"

Foto: Press

Ms. Henrik släpper sitt debutalbum Fake and Copy den 18 november. Första singeln från skivan, Like Lovers Do släpptes i slutet på september och nu i dagarna släpptes andra singeln Cut Down On Everyone. Här berättar Henrik om skivan, Jantelagen och Twin Peaks. 

Ditt debutalbum släpps nu i november, vad kan du berätta om det?
- Det är det första debutalbumet som jag släpper, det kommer inte upprepas. Det är totalt 9 låtar om man räknar med alla de låtar som finns på skivan. Jag gillar låtarna och mina föräldrar likaså för en gångs skull, vilket troligtvis innebär att jag tappat all coolness jag hade och nu spelar för fel generation - "Here comes success!"

I första singeln från skivan, Like Lovers Do, nämner du racerföraren Niki Lauda, vad har du för relation till honom?
- Jag växte upp med Niki Lauda, min farbror Christer var med i hans stall som mekaniker på 70-talet och han har länge varit en vän till familjen. Tråkigt nog så hände något mellan dem i slutet på 90-talet och jag har inte träffat honom sedan dess. Han har ju världens fräckaste namn så jag slängde in det i låten.

Henrik Olsson medverkar i videon till Like Lovers Do, vad är din relation till Voxpop?
- Jag och Voxpop hade en lång passionerad förälskelse ända till VP valde att göra slut med mig och bli ihop med Josefine Sundström istället. Jag har aldrig riktigt repat mig från det och det definierar fortfarande vem jag är och vart jag är på väg i livet och i bilen.

På tal om Voxpop, vilken är i ditt tycke den bästa musikvideon?
- Call me Al med Chevy Chase. Han är en av mina favoritartister och han sjunger så himla fint i den videon.

Du växte upp i Grästorp, hur var det att växa upp där?
- Skettrökigt.

Vem var du när du växte upp?
- Jag var Fredrik Andersson Drake, men jag bytte för- och efternamn när jag fyllde 16 efter att hela släkten var tvungna att byta identitet.

Hur såg ditt liv ut för ett år sedan jämfört med idag?
- För ett år sedan var jag en ung, mycket lovande handmodell som skulle ersätta den store Ray McKigney, men efter att ha bränt mig på ett strykjärn så tog det livet slut.

Du har en väldigt snygg stil, har du någon speciell stilförebild?
- Chevy Chase, Bill Gates, Frank Sinatra, Frank Zappa och Daniel Mars.

Går det fortfarande att köpa ditt läppstift, var i så fall?
- Det går att köpa direkt av mig om du är beredd att betala kostnaden som krävs för att jag ska gå med på att bli av med det enda exemplar jag äger. Vid närmare eftertanke har jag tappat bort det sista. Om någon har ett läppstift kvar så köper jag gärna det för kostnaden som krävs för att ni ska gå med på att bli av med det enda exemplar ni äger.

Blir det någon turné i samband med att skivan släpps?
- YOU BET!

Har du någon drömspelning om du själv får välja?
- Igår natt så drömde jag att en hamburgare åt mig!

Välj en 1. film, 2. bok, 3. artist, 4. samhällsfråga, som du tycker
borde uppmärksammas mer!
1. Killing them softly
2. Fransk Kaffekaka - Procceduren
3. Robimon
4. "Hur många län finns det i Sverige och varför finns inte Skaraborg kvar?"

Du bryter på många sätt mot normer eller är med i en förändring av dem om en så vill, men ofta blir det en stor grej av det varje gång någon gör något annorlunda eller klär sig på ett annat sätt. Hur tror du att vi ska komma ifrån det?
- Genom att göra det mer och tycka att det är gött när fler gör det. Jantelagen är vårt lands största problem, vi har mycket frihet men också en del jante. Det kan vi slänga i en galen tunna.

Var hänger du helst när du är i Göteborg?
- I Music-A-Matic på Tredje långgatan med geniet Henryk Lipp.

Till sist, du har tidigare berättat att du gillar David Lynch, vad tror du om den kommande säsongen av Twin Peaks?
- Jag är livrädd för att det kommer vara dåligt! Dave har säkert tappat det, precis som alla andra. Det måste han väl ha gjort? Eller? Den enda räddningen är att hela serien är som de sista 5 sekunderna av Sopranos finalavsnitt.

Lyssna på Like Lovers Do här nedan!