söndag 1 juni 2014

Mormor Magdas Därproducerade Glass


Därproducerad glass utan tillsatser bjuder Mormor Magda på. Företaget har sitt säte i Jönköping där glassen också tillverkas. Jag har provat lite dyrare glass innan, från Ben & Jerry’s och Lejonet & Björnen och även om priset är ungefär densamma för Mormor Magdas därproducerade glass så är detta något helt annat. Där Ben & Jerry’s ofta ger en känslan av för mycket och där Lejonet & Björnens glass fortfarande innehåller stabiliserings- och emulgeringsmedel så bjuder Mormor Magda på välbalanserade och fantasifulla smaker och detta utan tillsatser. Bland smakerna finns Kakdeg (med 12% kakdeg) och Kaffeböna. Mjölken och grädden i glassen kommer från svenska kor och äggen kommer från Bröderna Hyltbring i Småland.

Själv har jag testat smakerna Glada Gubbar och Poppiga Popcorn. Den förstnämnda är en jordgubbsglass som består av hela 29% småländska jordgubbar. Den smakar verkligen mosade jordgubbar och är helt fantastisk. Som att smaka på ett strå av sommar. Konsistensen är gräddig och krämig och det känns väldigt friskt. Full pott till den. Den andra smaken, Poppiga Popcorn, känns till en början lite udda. Glassen är en blandning av vanilj, kolasås och popcorn som har mixats ner. För min del hade den gärna fått innehålla lite mer kolasås och lite mindre popcorn, men annars så är kombinationen väldigt god. Varje förpackning innehåller en halv liter glass och är en aning dyr, mellan 50 och 60 kronor får en betala i dagsläget, men varje glass är också märkt med Ä-märket. Ä-märket är konsumentföreningen Äkta Varas egen märkning. Syftet med märket är enligt dem själva att ”underlätta för de konsumenter som söker livsmedel som är fria från tillsatser, men samtidigt också att gynna de producenter som framställer livsmedel med traditionellt innehåll. Dessutom bidrar märket till en allmän tillsatssanering av livsmedelssortimentet.” Många kommer säkert att avstå på grund av det höga priset men samtidigt så är det ofta en mängd tillsatser och massproduktion som håller ner priser och här är det varken tillsatser eller massproducerat som gäller. Det innebär ofta ett högre pris.

I sommar kommer Mormor Magdas Regnbågsglass att säljas på utvalda caféer och glasskiosker. Glassen är en kolaglass med choklad, havssalt, hallon, citron, björnbär och chili. Företaget var leverantörer av glass till Jönköping Qom Ut’s prideparad i maj. Regnbågsglassen beskrivs som en reflektion av mångfald. Kärleksglass helt enkelt! Regnbågsglassen finns ännu inte att köpa i större matbutiker, men kanske kommer detta att ändras så småningom. 

I Västra Götaland finns Mormor Magdas Därproducerade Glass på bland annat Ica Focus och Ica Maxi i Göteborg och Ica City Knalleland i Borås. En kan läsa mer om företaget på deras hemsida