lördag 20 februari 2021

"Det enda jag kan göra är att älska mig själv"Ludvig Nordholm släppte igår albumet Små varelser, en konceptskiva om psykisk ohälsa. Här nedan berättar Ludvig mer om albumet, om de små varelserna och hur hens drömfestival hade sett ut. 

Hur skulle du beskriva dig själv? 
- Jag skulle beskriva mig som en artist och låtskrivare med stor nyfikenhet. Jag sysslar också en del med poesi, serietecknande, stickning, videoproduktion, ja, lite allt möjligt. Men musiken är grunden för mitt skapande, det andra är mest för skojs skull. I mitt sound kombinerar jag akustiska instrument och mer mekaniska element. 

Du bor i Göteborg. Vad tycker du om mest med stan? 
- Det finns alltid saker att göra här (under vanliga omständigheter). Innan pandemin kunde en gå ut en dag utan någon plan och hamna på releasespelningar, eller gratis improföreställningar. Göteborg har ett väldigt rikt kulturliv som jag älskar. 

Nya albumet heter Små varelser. Varför heter det så? 
- Det är för att jag sjunger om Små Varelser. Varje liten varelse i albumet personifierar ett beroende eller ett beteende. Jag brukar beskriva dem som medpassagerare i det undermedvetna som emellanåt sätter sig i förarsätet och styr in en på ohållbara beteenden. 

Har du några speciella samarbeten på skivan? 
- Jag har ett par samarbeten. Nadja Itäsaari har förgyllt tre av låtarna med stämmor som ger musiken en extra dimension. Det är fascinerande och fantastiskt, hur bra hon är på att använda sin röst som ett instrument! 

- Även Göteborgsartisten Niina Palm är med och levererar några repliker i en av låtarna, tillsammans med min vän Malin Lindgren. 

- Sebastian Sandberg på Silversand Productions har mixat och mastrat musiken och dessutom varit stöttepelare och bollplank till mig under hela produktionsprocessen. 

Albumet utforskar psykisk ohälsa, vilket du själv har erfarenhet av. Hur mår du idag? 
- Idag mår jag bra. Jag har fortfarande ångest ibland, men jag har slutat vara så hård mot mig själv när detta inträffar. Det är till stor del tack vare just skapandet av detta albumet. I hela mitt liv har jag haft väldigt låg självkänsla, och för att hantera det har jag gått in olika beteenden och beroenden. 

 - Till exempel har jag gått in i för mycket arbete och engagemang (Lilla Löparen) eller så har jag tagit på mig min offerkofta och blivit manipulativ (Lilla Måne). När jag senare kom på mig själv med dessa beteenden så dömde jag mig skoningslöst, och självföraktet växte. Men när jag skrev albumets sista låt, Lilla Du, så kom jag till en stor insikt. Jag kan inte strida mot dessa varelser/beteenden, det gör det bara värre. Det enda jag kan göra är att älska mig själv, även när en liten varelse sitter vid ratten. 

- Som resultat av detta har jag lärt mig att se när en liten varelse styr mitt liv, och att tacka den för vad den försöker göra, men att vänligt flytta den till passagerarsätet. 

Hur kommer det sig att du ville göra ett konceptalbum om just detta? 
- Kärnan i albumets budskap är försoning och självkärlek. Jag tror att mänskligheten behöver mer av det, och jag hoppas att musiken och metaforerna i den ska kunna hjälpa fler att nå dit. En annan tanke är att skapa ett mer lättsamt/lekfullt språk kring psykisk ohälsa, beroende och medberoende. Att ge människor mindre tunga och stigmatiserade ord och perspektiv. 

Har du några tankar om vad som skulle kunna främja en bättre psykisk hälsa generellt? 
- Ja, absolut, mängder. Men just nu har jag en period då jag anstränger mig för att inte vara politisk, för min egna psykiska hälsas skull. Så jag låter dem vara osagda denna gången. 

Mycket i dagens samhälle handlar om status, att utåt visa hur bra vi har det på olika sätt, varför tror du att det har blivit så? 
- ... yes, jag får nog bli politisk iallafall. Jag tror att mycket har och göra med kommersialismen i samhället. Vi ska alla vara duktiga konsumenter som håller igång tillväxtekonomin, och som följd får vi ständigt se reklam som visar på hur vi ska vara, vad vi ska äga, klä oss i, syssla med, resa till med mera. Samtidigt finns i näringslivet en väldigt stark tro på konkurrens som jag tror har smittat över på resten av samhället. Alla ska visa att de räcker till, att vi har allt vi "borde" och lite till.

Det har varit mer fokus på just den psykiska ohälsan i samband med Corona och att många blir isolerade. Hur har du själv haft det under denna omvälvande tid?
- Jag har blivit bättre på att ringa vänner under pandemin. Det har gjort att jag fått mer kontakt med vänner jag annars inte haft så mycket kontakt med. Men det har definitivt varit en tung tid. Jag är en extrovert person som gärna går ut på evenemang för att träffa helt nya människor. Sånt går ju inte för sig längre. Men jag har ju mina Små Varelsers sällskap iallafall, heheh.

Hur stor roll tror du sociala medier har i att många känner sig otillräckliga idag?
- En stor roll. Men jag tror att de negativa effekterna av hur vi jämför oss med varandra, och försöker verka perfekta i sociala medier mer är ett symtom på samhället vi lever i stort. Ett resultat av kommersialismen. Och de sociala medierna drivs ju inte som idéella verksamheter, utan är ju precis lika måna om att tjäna pengar som alla andra.

Du har tidigare blivit mästare i poetry slam. Skriver du fortfarande ren poesi?
- Jag har blivit länsmästare i min hemort, Jönköping. Sverigemästare är en titel som jag fortfarande drömmer om. Men för mig går kreativiteten i vågor, och just nu skriver jag bara musik, och poesin kommer in i låttexterna istället.

Vad ser du som viktigt och mest värdefullt i livet?
- Allt. Men jag är rätt bra på att använda tiden. När jag hämtar mitt barn från skolan ser jag till att ha plockat bort dator, kamera och allt annat jag använder för mitt skapande, för att kunna vara helt närvarande med honom. Den tiden betyder mycket för mig.

Du gjorde nyligen en fin version av Red Water av gruppen CHIVVY. Är covers något du också vill pröva på mer?
- Tack, vad glad jag blir! Jomen jag gör covers ibland, det är inget nytt för mig. Men det som är spännande nu är att jag lärt mig mer om att producera musik, och jag vet mer om vad som är mitt sound. Så då blir det väldigt spännande att göra andras låtar på mitt sätt. Jag drömmer t.ex om att spela in en pizzicato-version av Dance Monkey. Det önskar jag att jag hade tid till!

Till sist. Vi vet ju inte när festivaler blir möjliga igen men om du själv fick beskriva din drömfestival. Vad hade präglat den och vilka hade spelat?
- Hmm. bra fråga. Det skulle vara en festival där människor möter varandra, ser varandra i ögonen, och committar till att vara närvarande. Det skulle finnas möten, workshops, morgonyoga. Artisterna och banden skulle sitta med besökarna och jamma. Artister och band som skulle spela vore; Rising Appalachia, Mallrat, Emil Jensen, Kolonien, Fastpoholmen, bara massa artister och band som jag älskar helt enkelt. Och jag då såklart.

Lyssna på albumet här nedan!