torsdag 5 juni 2014

Fly på, bara du inte kostar

De som är mot invandring pratar ofta om att det är så dyrt och många som är för invandring pratar om att vi tjänar på invandringen. Fly på, bara du inte kostar. Är mest trött på att allt måste vara ekonomiskt lönsamt hela tiden, som om alla ska rymmas i ett måttband. Medmänsklighet? Okej, om vi kan tjäna pengar på det. Samtidigt exporterar vi i Sverige vapen som i sin tur bidrar till att människor tvingas fly. Det är intressant att Sverigedemokraterna vill minska invandringen och samtidigt inte ser något problem med exempelvis vapenexport till diktaturer. De vill inte att människor ska komma hit men de vill inte heller göra särskilt mycket åt det som gör att människor tvingas fly. 

Det är ofta så att den antirasistiska rörelsen och den feministiska rörelsen lätt hamnar i försvarsställning och då blir det svårt att sätta agendan. Varje dag dyker det upp någonting nytt, antingen har någon gått ut i media med att säga något klart rasistiskt eller så marknadsför en klädkedja sig med sexistiska bilder. Detta bidrar till att kampen till stor del handlar om att försvara och motbevisa, vilket är synd. När rasismen och sexismen kryper närmare blir det allt viktigare att visa upp motsatsen. Kanske är det också därför som många delar artiklar om att vi tjänar på invandringen, fastän vi inte ska mäta människor i hur mycket vi tjänar på dem eller hur mycket de kostar.

Jag är rädd för att kampen för en bättre miljö, mot diskriminering och för ett jämställt samhälle till sist mest ses som något olönsamt som en kanske kan ta lite hänsyn till. Där välfärden snart kommer kunna köpas på rea och där Jimmie Åkesson och Tobias Billström inte är så vitt skilda som en kan tro. Kanske kommer Sverigedemokraterna försöka värva honom när han tvingas nöta bänk i ex-regeringen Reinfeldt. Det skulle inte förvåna mig. Jimmie Åkessons förslag till lösning på allt är minskad invandring. Mitt råd till hatet, rasismen och kapitalismen är minskad inandning. Då kanske vi andra får sätta agendan.