lördag 15 december 2012

Vilse bland pepparkakor och stereotyper


Disney väljer alltså att klippa bort tre figurer ur filmen från Jultomtens verkstad. Figurerna anses spegla stereotypa bilder av svarta, judar och blondiner. Nu haglar protesterna in från tusentals svenskar. På Facebook startas sidor som "Vi som vill ha kvar dockan på julafton" som i denna stund gillas av över 14000 personer. Traditioner är det heligaste som finns för många svenskar. I alla fall om någon upplyser dem att de håller på att förändras. Hade alla kränkta personer ens märkt att sju sekunder försvann från en tecknad film om ingen hade påpekat det för dem? 

Problemet med många är att de förstorar minsta lilla grej. Ser man till världen i stort så är det inte en stor sak att några sekunder försvinner från filmen på julafton. En jul blir inte bättre bara för att man får se en tecknad docka, precis som den inte blir sämre bara för att man inte får se den. Samma det här med pepparkaksbråket. Det var på en enda skola de hade beslutat om detta, vilket de sedan tog tillbaka men ändå får jag höra saker på bussen som "snart får man väl inte köpa pepparkakor längre!" och folk skapar sidor på Facebook där de till och med gör t-shirts för att stödja pepparkakans rätt att få vara kvar. Så lätt blir en lärare som beslutar något till att folk börjar säga "muslimerna hotar vår jul", "pepparkakor kommer förbjudas i Sverige" och så vidare. Det är som om folk bär omkring på stora mängder hat hela tiden som bara väntar på att explodera, och hatet tar varje chans att komma ut - och som det kommer ut! "Nu har det gått för långt" är väl den allra vanligaste kommentaren numera, vilken alltid kommer med i olika diskussioner om invandring och "dess konsekvenser". 

Folk går verkligen ihop när det kommer till allt som rör svenskars traditioner. Jag önskar folk kunde gå ihop på samma sätt när det kommer till mer världsliga problem. Då hade sannerligen världen förändrats till det bättre.

Igår sköt Adam Lanza ihjäl 26 personer i USA. Men allt vi i Sverige gnäller om är pepparkakor och några få förlorade sekunder ur en tecknad film. Det gör mig lite illamående. Jag är så glad för att Musikhjälpen pågår under dessa dagar, det ger mig åtminstone lite hopp, lite tro på att medmänskligheten är större än egoismen. Fler människor behöver göra val grundade i hur andra kommer få det bättre. Vi tänker allt för sällan bortom vårt egna land, våra egna gränser. Jag förstår verkligen varför världen aldrig blir varmare känslomässigt sätt och varför folk bryr sig allt för lite om världsproblem när massa småsaker förstoras som om hela världen håller på att gå under. Julen kommer bli fin även utan att ni ser den svarta dockan. Ni får baka pepparkakor utan att bli kallade rasister. Vissa påstår att beslutet att klippa i Disneys film kommer öka rasism och främlingsfientliga strömningar. Om det är så att rasismen kommer öka på grund av en bortklippt svart docka i en tecknad film så visar det bara att ni var rasister från början.

23 kommentarer:

 1. Vilken blogg alltså, så glad att jag hittade hit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så jättemycket Adele! Roligt att du tycker så!

   Radera
 2. Grymt bra !! Jag håller med dig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket för kommentar och medhåll!

   Radera
 3. Tänker nog att om så många människor tycker det är så viktigt så kan lika gärna dockorna få vara kvar. De har ju alltid varit där innan så. Själv tittar jag inte ens på Kalle Anka. Men jag tror det blir bäst om majoriteten får bestämma, speciellt när det gäller såna här småsaker som en docka i TV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittade alltid förut fast det har blivit allt mindre. För mig är egentligen inte dockan det största problemet, det är bara ett symptom på något ännu större. Att människor bryr sig mer om småsaker och hellre klagar på att de klipper i tecknade filmer än engagerar sig för mänskliga rättigheter. Problemet är inte att dockan är svart utan att den enda svarta i filmen är tecknad som en svart stereotyp. De flesta små problem är en del av något större.

   Radera
  2. Men folk kanske gör båda sakerna? Alltså de som klagar på småsaker som det här engagerar sig kanske samtidigt också i musikhjälpen eller sitter och diskuterar med sina vänner om det hemska som hände i USA nu och hur det egentligen kunde inträffa, kritiserar vapenlagar, känner empati med föräldrar osv.

   Det där med stereotyper är svårt överlag när det kommer till gamla filmer eller litteratur. Ska man ändra i efterhand och censurera eller låta bli? Jag kan nog tänka att det finns ett värde att ett verk får vara såsom det skapades. Att man istället går in för att skapa nya verk som är fria från de gamla verkens stereotyper.

   Jag förstår såklart dina poänger och håller i mångt och mycket med dig, försöker bara fördjupa diskussionen lite. :)

   Radera
  3. Jo, klart det finns undantag, det vet man ju aldrig. Jag kan ha själv ha svårt för de fall då man väljer att på olika sätt censurera historien för den behövs lika mycket som framtiden. Man kan inte alltid se på gamla verk med nutida värderingar. Däremot förstår jag varför Disney väljer att göra som de valt att göra. Särskilt då tidigare blivit beskyllda för rasism så kanske de tänker ännu mer på stereotyper nu. Även om den främsta målgruppen, barnen, nog sällan tänker på figurerna i deras favoritfilmer på det sättet. Risken i vissa fall är att många vuxna blir för ängsliga. Vissa problem existerar inte förrän någon tar upp dem. Det är svårt. :)

   Radera
 4. Klipp bort den svarta dockan, med det har vi suddat bort att människor ser olika ut och Amerikaner slipper skämmas över deras historiska rasism. Men ska vi bara klippa bort sen är allt löst. Till slut finns bara den vanliga människan kvar, hur nu den människan ser ut? Om man nu verkligen vill rätta till, tycker jag det vore bättre att klippa in en mörkhyad docka som ser ut som den borde vara i tecknad film utan rassistiskt utseende om det är det som det stora problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det största problemet är nog inte att dockan är svart utan att den är tecknad som en stereotypisk svart. Så det är inte färgen man vill ta bort, det är den rasistiska nidbilden. Klart att alla ska få se olika ut, men det måste få vara på samma villkor, så att inte vissa tecknas som stereotyper. Den svarta dockan var den enda svarta i filmen, och att just den blir tecknad som en stereotyp blir fel, det är därför disney reagerade.

   Radera
 5. Håller med allt förstoras upp på ett rätt fånigt sätt

  SvaraRadera
 6. Alltid roligt med en resonerande text.

  Men visst kan man vända på resonemanget också: Visst har vi en tendens att bli indignerade för småsaker, visst gör dessa bortklippta sekunder ingen skillnad i det stora. Men det hade ju heller inte gjort ett jota att ha det kvar. Disney tänker ju lika smått som de indignerade läsarna. Varför bry sig om en sådan skitsak när det finns långt viktigare problem att ta tag i?

  Småsintheten går åt båda hållen, som jag ser det. Vi är inskränkta som reagerar, men minst lika inskränkt agerat av de som klipper eller förbjudit pepparkakor.

  Sedan är det alltd svårt för oss i landet lagom att ta till oss alla fruktansvärda saker som händer i vår omvärld. Vi blir avtrubbade, och att reagera på småsaker känns mer som en trygghetsgrej, ett sätt att stänga större hemskheter ute. Inte rätt alls kan tyckas, men mänskligt.

  Vill man tänka konspiratoriskt, så skulle man kunna tro att de bestämmande krafterna gärna ser att vi gnabbar om dessa småsaker, de gnuggar händerna när protestgrupper om pepparkakor skapas på FB: Det innebär ju att de kan syssla med sina långt allvarligare samhällsförändringar ostörda.

  Men då tänker man ju konspiratoriskt, och sådana är vi ju inte, som tur är :)

  Tycker du skrivit en bra text, håller dessutom med dig om att Musikhjälpen är helt lysande.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket! Absolut så kan man se problemet från båda hållen. Barnen till exempel som ändå är den största målgruppen har nog inte sett någon direkt rasism i klippen. Jag är egentligen mer intresserad av folks reaktioner än klippet i sig. Att det snarare är reaktionerna som är det största problemet. Gruppen "Vi som vill ha kvar den svarta dockan på julafton" har snart gått om Amnesty Sverige i gilla-markeringar. Det säger en del.

   Vissa vuxna kan bli lite för ängsliga, som det med pepparkaksbråket, jag tror de allra flesta inte känner sig kränkta av om ett barn är pepparkaksgubbe. Problemet var dock även där att många genast tror att muslimer kommer ta över sig och att pepparkakan helt kommer förbjudas i Sverige. Man tänker så snabbt innan man vet all fakta. Det kanske är mänskligt det också, jag vet inte.

   Jag tror att Disney tog bort klippen för att de såg de små sakerna som en del av något större. Och de stora problem försvinner enklast genom att börja med att ta bort de små. Om du vet hur jag menar :) Sen finns det alltid viktigare saker att börja med, men någonstans måste man ju börja.

   Tack för din kommentar! Ha det bra du med!

   Radera
 7. Mycket bra skrivet!

  SvaraRadera
 8. Fint! Men håller med "Alfahannen" också, varför göra det till en stor grej från början?! Jag tror inte att det är många som har tänkt på det som en rasistisk grej förrän nu när det har tagits upp, i alla fall inte jag. Tycker att allt blir så himla fånigt och överdrivet, åt båda hållen. Som du skriver finns det faktiskt viktigare saker att bry sig om!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack så mycket, Em! Nej, många har nog inte sett det som rasistisk innan det togs upp men nu när Disney nu valde att plocka bort det så tycker jag inte det är en jättegrej att bli så upprörd över som folk blir.

   Radera
 9. Du bryr dig ju också mkt om det som har hänt i Usa ser jag, skriva denna bloggen hjälper nog mkt! Och om nu folk bara tjatar om att dom inte gillar alla ändringar osv, och det är de ända du får höra, då betyder det antagligen att majoriteten inte vill att filmen ska ändras och inte håller med dig dig bittra fitta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara för att jag har en blogg betyder väl inte det att jag inte gör något annat? Det är bara min åsikt att det inte är någon stor grej om sju sekunder av en film försvinner. Min personliga åsikt alltså. Jag tycker det är tråkigt att en sida som "Vi som vill ha kvar den svarta dockan på julafton" snart har mer gilla-markeringar än Amnesty Sverige. Sen tycker jag det är lite fånigt att diskutera så aggressivt som du gör.

   Radera