lördag 19 april 2014

"De kallades CP i lågstadiet och bögjävlar i högstadiet"

Ibland rör sig vårt språk lite för snabbt, som när vi skriver eller handlar i affekt. Det är klart att det är skillnad på att uttrycka sig klumpigt och att ha en dålig intention med det en säger, men även om det är det skillnad i intention så blir effekten likadan. Personen som får motta dina ord kan ju omöjligtvis veta vad dina intentioner är. Det är viktigt att alltid tänka på vad en säger, även om en inte menar något illa så upprätthåller en ändå lätt olika destruktiva strukturer genom språket. Jag minns då många kallade chokladbollar för negerbollar. Det verkade och verkar fortfarande viktigt för många att få kalla den just detta och jag undrar varför. Det där med att den alltid har hetat så är ett trist och ohållbart argument Språket utvecklas - och ska så göra också. Precis som många människors engagemang för djurrätt börjar och slutar vid krav på förbud av halal-kött så börjar och slutar många människors språkengagemang vid bevarandet av ordet negerboll. Så vad ska en göra om någon tar illa upp för hur en uttrycker sig? Något en inte bör svara är exempelvis ”Sluta vara så jävla lättkränkt!”. Ingen annan människa kan bestämma hur en annan människa bör eller ska reagera på något, då alla människor har olika utgångspunkt. Försök därför att se det ur den andras perspektiv och tänk efter varför hen tog illa upp av just det du sa. 

Det låter väldigt illa när någon säger att någonting eller någon är CP eller när någon säger fitta när den blir sur. Fotbollssupportrar har genom åren sjungit ramsor där motståndarlagets spelare har varit bögar, horor, kärringar och fittor. Nu har förstås inte alla dessa samma intentioner med det dem säger, en som utbrister CP när den är sur lägger inte nödvändigtvis in lika stor värdering i ordet som en som skriker hora på en fotbollsmatch, men intentioner spelar som sagt inte så stor roll. Det är fortfarande många som exempelvis kallar människor de tycker mindre om för CP. Kanske är det inte så roligt för den som har en CP-skada att diagnosen likställs med dåliga människor. Det borde väl inte vara så svårt att sluta säga så då? Varför göra funktionshinder och människors könsorgan till skällsord? Dessa ord får en negativ laddning bara för att vi använder dem på fel sätt. Är din rätt att säga något större än de som indirekt drabbas rätt att slippa höra det? Hur en väljer att uttrycka sig formar också ens egen världsbild. Om du ofta använder ord som CP så påverkar det också undermedvetet din bild av CP-skadade människor. Då och då har jag hört kommentarer som ”Shit, hon ser ut som en transa!” och det är samma sak där. Varför tycker en att det är värt att kommentera? Att en tycker att det är värt det antyder att en inte anser att trans är som vilken egenskap som helst. En bra grundregel är att om ordet du använder också beskriver/har beskrivit en viss grupp personer och du inte anser att det är något fel med att tillhöra nämnd grupp, använd då inte ordet som en förolämpning. 

Vi uttrycker alla problematiska saker emellanåt. Om någon tar illa upp, gå då inte genast in i försvarsställning utan tänk att det finns en anledning till att hen tar illa upp och fundera kring varför. Det är viktigt att analysera sitt språk eftersom de säger mycket om ens värderingar. Vi får inte mätta språket, då är det lätt att unkna uttryck dröjer sig kvar. 

7 kommentarer:

 1. Så bra skrivet! Mina sönder kan ibland använda både cp och bög som skällsord men säger alltid till. Tips på hur jag ska säga?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack! Tror att det är bäst att inte prata anklagande till dem utan förklara lugnt varför det är fel att säga. Blir det anklagande så tror jag risken finns är att de inte lär sig på samma sätt. Bättre att förklara varför något är fel istället för att bara säga att det är fel, tror jag. Glad påsk!

   Radera
 2. Det är sant, samtidigt måste jag även lyfta en iaktagelse som jag gjort. Har noterat att det iaf för ett tag sedan var väldigt vanligt i en yngre generation att uttrycka sig som du antyder i "en som utbrister CP när den är lite sur " tex "men dampa då" eller liknande och i de även lyft detta på ett sätt som att de flesta människor får sina utbrott i olika former ibland och därmed i någon mån även normaliserar detta. En utveckling som jag anser inte bör hämmas, gränsen där emellan kan vara hårfin, situation, tonfall vilken vördering den som uttrycker sig lägger in i orden osv. Det som fashinerat mig i detta är att jag noterat att många unga inte lägger in någon värdering och fritt öppet använder begrepp som för mig personligen är lite tabubelagda, dels för att jag inte är van att anvönda dem och det mig fortfarande är lite nytt och ovant och dels för att jag har en inbyggd rädsla att kränka någon. Är det kanske viktigare att vi talar öppet om att försöka låta bli att värdera än att förbjuda användandet av begreppen??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för kommentaren, Sara! Tycker att det är svårt, tror inte heller alla lägger någon direkt värdering i alla grepp, de lär sig dessa ord som svordomar och jag själv liknande ord när jag var yngre. Men jag tror att det alllra bästa är om vi kommer ifrån att använda dessa ord som svordomar, vare sig de lägger någon värdering i det de uttrycker så såras ändå många av att de använder uttrycken på ett negativt plan. Det är svårt, men jag tror att det vore det bästa, kanske använda andra uttryck som inte låter illa på samma sätt?

   Radera
 3. Oskar, jag håller helt och hållet med dig om att det är svårt. Som med så mycket annat här i livet är det en ballansgång på hårstrån vilket gör det väldigt komplext att vara människa. Jag antar att det är därför det är viktigt att vi försöker peppa det fina och positiva så gott det går. Och absolut i den mån det är möjligt är det bättre att använda uttryck som inte på samma sätt låter illa. Tex gick jag i sexårs ålder på vad vi då kallade "lekis" ett ord som jag nu hör i min omgivning inte längre används till förmån för förskolan som är ett mer korrekt begrepp. Så absolut du har rärt i att det är bättre om vi lär oss uttrycka våra känslor korrekt istället för att använda tillgripna ord som egentligen har en helt annan innebörd :) Hoppas du har en fin helg!

  SvaraRadera
 4. Använde också ordet lekis. Och en massa andra ord som många inte använder längre. Tycker det är fint och bra att språket utvecklas och att det ska få vara så. Min helg har mest bestått av jobb, jobbar alltid varannan helg, men den har varit fin ändå. Hoppas din också har varit det! :)

  SvaraRadera