onsdag 26 juni 2013

"Definitionen av ironi är när man skriver en bok om introversion och får mer uppmärksamhet än någonsin tidigare"

Foto: Kennet Ruona


Linus Jonkman har skrivit en av årets mest omtalade böcker. Introvert - Den tysta revolutionen är en bok om ett ofta ganska missförstått personlighetsdrag. Drygt en fjärdedel av befolkningen i västvärlden uppskattas vara introvert. Varför ses då ofta som en nackdel? Normen är att vara utåtriktad, verbal och kunna ha många bollar i luften samtidigt. Varför behöver det nödvändigtvis vara sämre för att man är på ett annat sätt? Linus berättar själv i boken om ett citat som han ser som ett lämpligt mantra för introverta: "Jag är inte arg, deprimerad eller osocial. Jag vill bara inte prata med någon en stund och det är okej." Extroverta hämtar mycket av sin energi hos andra medan introverta finner mycket av energin hos sig själva. I det tysta pågår revolutionen. I tigandet går det fortfarande att gräva efter guld. 

Vad fick dig att skriva boken?

- Jag arbetade på ett verk som handlade om femfaktorteorin. Det är en psykologisk teori som påvisat att det finns fem karaktärsdrag som alla människor delar i olika utsträckning. Introversion/extraversion är en av dimensionerna i denna. Under tankearbetet med detta råkade jag befinna mig på en hysterisk invigning av en ny jättelokal. Min reaktion var att jag blev helt utmattad av alla hipsters som svärmade omkring mig. Det blev startskottet för en del grubblande som ledde till att jag insåg att jag egentligen är och alltid har varit introvert. Jag hade bara färgats så mycket av tidens melodi att jag förträngt det.

- Jag skrev om detta på min blogg i ett inlägg som fick massor med reaktioner. En journalist på SvD tog kontakt med mig och gjorde en artikelserie om introversion där jag fick medverka. Denna artikel läste en redaktör på Bonniers som ringde mig och frågade om jag kunde tänka mig att skriva om min Introversion. Eftersom jag redan hade alla bakgrundsstudier klara så gick det otroligt fort att skriva. Jag låste in mig på ett typiskt introvert sätt och sen skrev jag hela första utkastet på ungefär tre veckor. Men för att återknyta till det du frågar efter. I en mening skulle jag säga att det som drivit mig att skriva är att jag upplever det som att det behövs en bok om detta. Vad syftar titeln på? - Den introverta revolutionen handlar om en intern revolution. Det är inte att slå i dörrar och stå på barrikaden utan en revolution som handlar om att erkänna sina introverta drag och se det som något fint. Det handlar om att försöka få normen att vidgas och inte längre se introverta som blyga, arroganta, osociala eller nördiga. Jag har förstått att du försökt passa in? Hur upptäckte du att det inte gick längre? 


- Jag skulle nog ha kunnat fortsätta att låtsas hela livet. Det är makabert vad lätt det kan bli att låtsas när du spelat en roll länge. Mitt spelande började i tidig ålder när skolan tog vid. Jag kände mig som en rymdvarelse och hanterade detta genom humor. Det är nog klassiskt att en introvert blir klassens clown för att överleva. Humor är en bra strategi! Det kommer naturligt att se det roliga när du är en betraktare snarare än en deltagare i det sociala spelet. Problemet med att låtsas är att livet lätt blir som ett par skor som du aldrig lyckas gå in. Du blir aldrig naturlig i någon situation när du intalar dig själv att du minsann är social, spontan och äventyrslysten. 

Hur var din uppväxt? 
 

- Jag växte upp vid kusten i en liten by med typ fyra hus. Det fanns inga syskon eller jämnåriga vänner i närheten. Det passade mig utmärkt så jag blev kompis med penna och papper istället. Min barndom var därför med näsan  ständigt i en bok eller ivrigt tecknande. Mina första tio år umgicks jag ganska mycket med tysta bönder som bodde runt omkring. Det var nog inte en direkt vanlig barndom, men det passade mig rätt bra som introvert vill jag påstå. 

 Tror du att sociala medier kan underlätta för introverta? 
 

- Jag tror att just sociala medier är en stor del utav den våg av introvert beteende som vi ser nu. När du använder sociala medier kan du höras extremt bra utan att höja rösten.
 


Tror du användningen av dessa medier skiljer sig mellan extroverta och introverta?
- Jag tror generellt att det gör det. Extroverta gillar att fotografera sin mat och att berätta om vad de gör. Introverta tenderar att diskutera ställningstaganden och observationer. Men jag är medveten om att jag generaliserar när jag säger så. Har ännu inte sett någon studie på detta.
 Vad ser du själv som den största fördelen med att vara introvert?


- Det är en tillgång att inte bli uttråkad. Det finns alltid spännande frågor att brottas med i huvudet. Det finns alltid en plats du kan dagdrömma dig bort till även fast du fysiskt sitter på en regnig perrong i Älmhult. Dessutom så har jag lärt mig att värdera styrkan i eftertanke. Jag är sällan den första att tala på ett möte. Men inte sällan är jag den som har en god idé eller en observation som de mer reaktiva (vanligtvis extroverta) deltagarna missat. Vad tror du den största missuppfattningen är?


- Att introverta inte gillar att umgås med andra människor eller att vi är arroganta. Jag tänker att saker som social och extrovert inte nödvändigtvis betyder att man är socialt kompetent. Varför tror du att många kopplar samman ämnet med social kompetens? 


- Det är ett modernt tankefel att tolka att man är social som att man har social kompetens. Att vara social betyder att man har ett behov av att umgås. Huruvida du har social kompetens handlar om ifall du både kan lyssna och tala väl.
 

Tror du att synen på introverta håller på att förändras?

- Definitivt! Om inte så är det i mångt och mycket en konsekvens av media som numera tillåter introverta karaktärer, som Lisbeth Salander och Don Draper, att ta plats. I lågkonjunktur blir det också naturligt för arbetsgivare att leta efter egenskaper som är mer försiktiga, riskavvägande och resultatinriktade. Att det har gått mycket bra för böcker om ämnet introversion ser jag som ett symptom på en ökad medvetenhet och en allmän nyfikenhet för begreppet. Är det många som hört av sig sedan du släppte boken? 


- Jag har aldrig upplevt ett så stort gensvar som just med denna bok. Det har varit en halvtidstjänst bara att svara på mail och förfrågningar sen den kom ut. Det är tid som jag gladeligen ger. Det verkar som att min bok har fyllt ett behov och haft ett värde för fler än mig. En bättre komplimang kan en författare inte hoppas på!
 


Jag skriver själv och kan tycka att det är jobbigt om jag blir för uppmärksammad. Har du känt något av det nu när din bok är en av de mest sålda och du får så mycket uppmärksamhet? 


- Jag skrev precis på Twitter att definitionen av ironi är när man skriver en bok om introversion och som en konsekvens får mer uppmärksamhet än någonsin tidigare!


Du har berättat att din fru är extrovert. Hur löser ni det faktum att ni behöver olika mycket social stimulans? - Vi förstår numera varandra bra. Jag behöver bara säga till henne att mina batterier är slut och att jag måste isolera mig själv så vet hon vad det betyder. Hon förstår att jag inte är arg, deprimerad eller avig utan bara behöver en stund själv. På samma sätt förstår jag att hon behöver mer stimulans ibland och ser till att hon får chansen att komma iväg. Det handlar om tolerans för varandras olikheter helt enkelt!

Ni kan köpa Introvert - Den tysta revolutionen på bland annat Bokus, CDON och Adlibris. Gör gärna det!