tisdag 18 juni 2024

Musikminne från Mount Valley

Foto: Pirjo Backman Piroth

Ett vackert och poetiskt musikminne får vi ikväll från Johanna Piroth och hennes nya projekt Mount Valley. Johanna har ni tidigare hört i Vakentimmar-bekanta duon LOKATT. På debutalbumet The bird sings my name får vi otroligt vackra visor där instrumenten ofta gör en duett med naturen. Naturen bidrar till det stillsamt vackra i de sex låtarna och jag älskar det. Lyssna exempelvis på storfavoriten Old owl. Njut av vackra ord här nedan från Mount Valley. 

Det vita stenhuset. Stockrosor, åkrar, hav och ängar. En ensam segelbåt på avstånd. Längtan bortom horisonten. En apelsinsol i fjärran. Doften av hav och nytröskat vete. Havsbrus och vindens sus i björkarna. Aprikoshimmel över landsvägar. Månen sjunger en godnattvisa. 

Blågrå berg och gröna dalar. Ett litet leksakståg i dalgången. Transparenta moln som passerar förbi. Ljudet av syrsor som aldrig slutar spela, kobjällror som klingar någonstans bland de höga alpgranarna, bäckar som porlar i evighet. Doften av stall och hö, äng och bergsluft. Den stigande fullmånen över berget mittemot. Det glimmande lilla huset på toppen där borta. En ensam bil på slingrig alpväg. Fågeln på balkongräcket tittar på mig, sjunger mitt namn. Hej farmor, är det du? 

Alpkvällar i ensamhet och gemenskap. Korna i ladugården råmar. Barnen sover. Gitarren spelar, hon sjunger igen. Små satelliter likt eldflugor över natthimlen. Universum precis runt knuten. Bergsiluetter som aldrig tar slut. 

I min regnbågsfärgade hängmatta. Utsikt över farleden. Kobbarna mittemot. Tranorna över ön sjunger för dig och mig. Toner som lugnar. Ljudet av vind i vass, båtmotor, regn mot ruta. Allt låter som musik i mina öron. Vaggande sommarvila. Ro utan oro. 

En gammal uggla i storeken. Den talar till mig, sjunger mitt namn. Tröstar och säger att allt kommer bli bra. Att jag inte ska oroa mig. Koltrasten i den tidiga timmen sjunger sin vackraste sång, så högt att jag vaknar. Är det du? 

På de här platserna skrevs mitt debutalbum The bird sings my name. På platser som betyder, som ger ro. Där jag blir en del i naturens stillsamma eller dramatiska skådespel. Platser där förfäder vandrat innan mig, känt på samma stenar, där fåglarna sjunger mitt namn.

/ Johanna Piroth, Mount Valley 

Lyssna på debutalbumet The bird sings my name här nedan!