måndag 17 juni 2024

Big Fish - Vad blir kvar

Foto: Krichan Wihlborg

Big Fish har alltid utforskat tyngd på olika sätt. Både musikalisk tyngd, sorgens tyngd och samhällets inte minst. Det är klart att det är en skillnad att lyssna på bandets hyllning till Depeche Mode i Never let me down again eller på den vemodiga medeltidshymnen Vandringsvisa i de krossade skallarnas tid och att lyssna till Döden vid järva krog från bandets senaste album Kalla döda drömmar. Men i tyngden följs de åt. Jag minns hur väl just Döden vid Järva krog knockade mig. Jag var själv inlåst i en sorg utan någon riktig dörr ut, men vips så kom den låten och hjälpte till att skapa den där dörren. Musik när den är som bäst har förmågan att skapa tillflyktsorter och göra alla slags känslor mer gemensamma. 

Den nya singeln Vad blir kvar blir som en slags dans mot tiden, för att knyta an till ett av bandets första släpp med samma namn. Vad rensas och vad blir kvar när tiden har haft sin gång? Minnena klamrar sig fast vid saker, i människor och det man bär med sig en stund i livet blir på något sätt alltid kvar, blir en del av ens DNA. Och vissa ögonblick kommer alltid skina igenom. Vissa ögonblick kan inte ens tiden sudda ut. 

Det är en låt där både burkar med hopp och burkar med sorg kastas ut över texten. Låten är byggd som en slags industriell psalm med tunga körer och jag gillar det verkligen. Big Fish är som en egen genre, en genre som får en härda ut och som ser att trender är förgängliga men det fina i de små ögonblicken, som stan i solnedgången. Det finns kvar. Big Fish är fantastiska på att skildra sorg men också på att måla oss och vardagen i sig med hopp.

Lyssna här nedan!