tisdag 26 mars 2024

Ida Gratte - Januari börja året


Ida Grattes nya singel tar en öl på uteservering och sätter sig i gräset och håller om någon, den är premiären utan jacka och några nyfödda fjärilar i ens mage. Den är den första solstrålarna som verkligen värmer i en värld som på många sätt inte alls värmer just nu, med saker som händer var och varannan dag. Hela tiden på olika håll runt om i världen. Kort sagt är det en vårlåt som vill skänka hopp men som också ser det tunga som alla påverkas av på olika sätt. 

Januari börja året är en gitarrplockande sak där fokus ligger på Idas röst. Den är den som styr känslan, melodin och vart låten ska hamna någonstans. Som alltid sjunger hon väldigt fint och hon fokuserar i texten på att det varit mörkt men att ingen del av henne ger upp. 

Hon uppskattar samtidigt det lilla i vardagen, som egentligen inte är så litet när allt kommer omkring. De små sakerna behöver man aldrig jaga efter på samma sätt som den inbillade lyckan, den hetsiga jakten på likes och karriärer. Det är fint att bara få vara människa och andas i solen, sitta på ett fönsterbleck och stråla samman med värmen eller någon annan människa. Och Ida ser solen bakom Globen. En slags symbol för hoppet, en slags symbol som puttar undan mörkret. Det är en väldigt fin låt att börja vårdagar med, sluta ögonen och känna solen genom fönstret.

Lyssna här nedan!