torsdag 15 februari 2024

Säg mig - Val d’Isère

Foto: Liam Johansson 

Alva Fährlin gör musik under namnet Säg mig. När jag hörde att hon skulle släppa en ny singel lyssnade jag igenom hennes tidigare släpp och föll helt för vackra Enkelt (från albumet Hud, 2020). Texten innehåller fina detaljer om en relation, huruvida det handlar om kärlek eller vänskap spelar inte så stor roll, och vardagen som löper på. Vi bjuds på fina bilder av att sjunga tillsammans i ett kök och att vara i samma rum fast man gör olika saker. Jag påminns om hur fint det är med de där rakt igenom trygga relationerna, där själva närheten (den psykiska) är det som spelar störst roll. Och jag påminns om hur man kan ha relationer där allt är som det tidigare varit, fast man inte setts på jättelänge. En mening som började säga förra gången man sågs kan man utan problem avsluta nästa gång man ses. 

Hud var ett fint album som på ett sätt kanske letade efter Alvas väg som artist. De åtta låtarna bjöd på både vackert blås och gitarrplock och de nakna och ärliga texterna kramade om hjärtat både en och två gånger. Hennes musik är ett personligt inrett hem och jag kände mig verkligen välkomnad i hennes låtar, i hennes uttryck. 

Förra året släppte Säg mig låten Över och även där kramades en gitarr och en saxofon. En vacker ombonad låt med vacker sång och en poetisk text om att bland annat sluta känna skam över sånt man inte vågar eller kan. Låten vandrade genom en ganska drömsk omgivning, med gatlyktor bestående av vemod. Sagolikt och mystiskt på samma gång. 

Nya låten heter Val d’Isère och innehåller fina rader som ”om du vill leva klart med mig” och ju mer jag lyssnar desto mer växer själen, känner jag. Melodin, produktionen, texten, Alvas röst. Allt känns. Låten handlar om att vara kär och fantisera om hela livet ihop, hur allt ska bli och allt fint som ska ske. Texten går händelserna i förväg men vem vill egentligen vakna upp från något fint, något som bygger på en relation med mer och mer vackert bränsle? Kanske blir det inte precis som man vill men det här är en otroligt vackert tonsatt dagdröm som utan tvekan kommer vara en av de finaste låtarna vi får höra i år. Och ja, jag vågar säga det redan i februari. Så fint är det.

Lyssna här nedan!