fredag 16 februari 2024

Musikminne från LOKATT

Foto: Press

I slutet av förra året så föll jag för den känslosamt fina vinterpsalmen In snow and time från LOKATT. LOKATT är en duo som består av systrarna Johanna och Nina och decembersingeln var en vacker tändsticka för de som förlorat ljuset, en fyr för de som behöver hitta rätt kurs igen. I en avskalad miljö sjöng duon om att det aldrig är för sent för förändring, även om det säkerligen kan kännas så stundtals. Senaste singeln heter Little Rebel och det är både en lugnande och pulserande låt med en text om att gå sin egen väg och strunta i normer och murar som bara försöker stänga oss inne. Livet är inte och ska inte vara som ett fängelse. Idag gästar LOKATT bloggen för ett musikminne!

Vi vill dela ett musikminne från i början av månaden då vi hade releasefest för vår nya singel Little Rebel på Stadsgårdsterminalen. Little Rebel är även namnet på vår fjärde EP, som vi ger ut när vårfåglarna sjunger som starkast, på egna labeln Oma Gusti i samarbete med Kranglan Broadcast. EP:n har vi producerat tillsammans med Barcelona-baserade producenten Dinky. 

Vi har länge haft som mål att skapa ett liveframträdande som passar i en klubbmiljö, det vill säga när vi känner oss peppade och redo för scenen igen. Vår vision av en live-setup har varit väldig tydlig för oss ända från början när vi startade LOKATT, men har även blivit mer konkret med åren då vi pratat en hel del live i vår musikpodd Man Machine, där vi bjuder in artister/producenter till vår studio. 

Innan LOKATT hade vi en folkpop/indie-duo som vi kallade för Piroth. Vi gav ut album, spelade mycket live och turnerade ett tag runt om i Europa. På den tiden åkte vi oftast tåg och spelade på både stora och små ställen, allt ifrån strandbarer, punkklubbar, hypade gallerier till legendariska technoscener (trots att vi inte ens gjorde techno då!). Vi hade med en gitarr och några väskor med cd's, merch och perkussion. Vi åkte genom berg och dalar i Alperna, spelade i storstäder som Berlin, Wien, Paris och Köpenhamn, till kustorter i Italien och med det sömniga tåget längst ner till klacken. Vi spelade på en herrgård långt ute på italienska landsbygden omgiven av risfält, eller i en gammal teater i pittoresk stad invid Genèvesjön och hamnade i småbyar vi inte kände till namnet på innan. Det var kontraster varje dag, det var verkligen äventyr. 

Allt det gjorde vi som 20+ i sann DIY-anda (vi startade även vår label Oma Gusti redan då), och kände att; ska vi stå på scen igen, ska det vara något nytt. Det ska vara roligt, vi vill kunna dansa lite mer, och det ska finnas ett samspel mellan oss och publiken. Det visuella började allt mer forma sig när vi skapade musik i vår studio, när vi lyssnade på annan musik eller var ute på konserter och klubbar. Det är som att vi under åren samlat på oss inspiration och idéer. Bilder av mörker, dimma och dans. Neon, uv-ljus, mystik och visuals. Vi kan vara rätt skygga varelser precis som lodjuret, och vi har inget behov av att synas, eller att visa upp oss särskilt mycket. Masker, eller att täcka våra ansikten på något sätt, var rätt givet. 

Eftersom vi båda DJat tidigare och Johanna DJat mycket under hösten 2023 landade vi till slut i en DJ/live performance inför vår stundande releasefest. Singeln och EP:n Little Rebel handlar om att hitta rätt i en värld där normer och strukturer om hur du ska vara och bete dig styr. Den handlar om att bryta barriärer och flytta gränser. Att vara det lekande och utforskande barnet, och att bli påmind om punkaren i dig, den lilla rebellen. Konceptet ville vi ha med oss i vår performance. För oss var det viktigt att bjuda in publiken i vår värld, minska avståndet mellan dem och oss. Därför hade vi lagt ut lokattmasker på scen tillsammans med uv-färger, och bjöd upp de som ville bli lokatt med oss, vara en del av föreställningen. Att ha en mask och gå in i en annan roll kan skapa frihet, låta rytmen och ljuden skapa rörelse i kroppen, antingen på eller av scen, precis där man känner för att vara. 

Att se samspelet av rörelser och en flock av lokatter i olika kulörer som lyste i det blå uv-havet till takten av våra toner gav känslan av upprymdhet. Tillsammans med live-visuals av Jenny Forsgren, som bland annat visade vår lokattlogga av Stina Göthlander bakom oss, skapade vi under en stund vår alldeles egna lokattvärld – tillsammans med våra dansare.

/ LOKATT 

Lyssna på singeln Little Rebel här nedan!