måndag 15 januari 2024

Tomas Z Westberg - Nästa Fredag


Tomas Z Westberg hade en dröm om att få göra ett seriealbum när han satt och läste Galago 1986. Och så släpptes Total Panik 2015. Genom boken följde ett kaos som Tomas befann sig i. Ångesten som präglade honom och så mammans sjukdom och hennes död. Det var en tung bok som samtidigt beskrev livet och dess svårigheter på ett alldeles utmärkt sätt. Vad gör man när man känner att man inte räcker till som förälder? Jag har återvänt till den boken flera gånger genom åren och sedan dess har Tomas släppt flera pärlor. I Synthare! och Extrem! skildrades uppväxten och sökandet efter en identitet, att hitta den i 80-talets synth-scen och förändras i takt med musiken. 

Nu är Tomas nya seriebok Nästa Fredag här. Det är den första som inte är helt självbiografisk. Boken baseras dock på samtal hans pappa hade på 60-talet. Vi får följa Krister som är 31 år. Krister både arbetar och pluggar (Franska). Men det mest spännande är vad som händer inuti Krister. Vad som pågår mellan raderna. Bakom orden. De flesta samtalen är med Berit och ju närmare större känslor de kommer i samtalen desto svårare blir det. Som att ses igen. Har de haft ett förhållande och vad finns i så fall kvar av det nu? På några viktiga sidor suddas Krister ut mer och mer. Det är ett ensamt liv som beskrivs, ett liv där det inte händer särskilt mycket. Och just det där att träffa Berit är något mycket svårt. Den nästan obehagliga stämningen går att ta på. Paniken som målas upp, svårigheterna att ta tag i saker, att ge sig iväg. 

Många av samtalen blir till sist bara ett ”mhm” varav motparten svarar samma sak. Ord för att fylla upp tystnaden men livet tycks inte fyllas upp av något annat än tomheten. Att det kanske är kraven han är rädd för, att våga göra något, att våga ses. Det blir för jobbigt när allt kommer för nära. När man kan se kraven i vitögat. 

Det är på många sätt en strålande skildring av en människas inre liv. En slags psykologisk studie om rädslor och hur stor skillnad det är på att prata och på att kommunicera. En fantastisk bok, Tomas.

Boken finns att köpa på bland annat Tomas hemsida här, på Bokus och på Adlibris