fredag 12 januari 2024

Naomi Wiehe - Flingor i april


Hösten 2021. Jag funderade mycket över livet. Ljus som hade sköljt över mig. Tankar om mörker längre bort som jag var rädd för snart skulle springa mot mig. I allt högre hastighet. Mörkret har en hastighet som få klarar att komma undan ifrån när den väl slår till. Oro blandades med lycka och det var en del som hjälpte mig att släppa det där. Samtal med vänner, promenader. På promenaderna blev Naomi Wiehes EP
Vän med vatten en kär vän. Vän med vatten var en titel som passade bra när jag gick förbi sjöar, hav och kände oron blåsa bort ur skallen. ”Life can be so beautiful” sjunger Naomi i första låten Not even for you. Just den låten varade under många promenader. Och EP:n, även om den också var tung på många plan, bidrog till att hjälpa mig se det vackra i livet. Skönheten i det småskaliga. Hennes röst bär runt på många styrkor, förmågan att verkligen uttrycka känslor den allra största av dessa. Lyssna bara på Säg mitt namn eller Testa mig från samma EP. 

Många känner säkert igen Naomi från hennes medverkan i programmet Songland (Svt) och förra året släppte hon singlarna Finns inga stjärnor i stan och Sliter mig isär. Den förstnämnda låten handlade om flytten från Lund till Stockholm och hur hon hanterade den nya staden och det nya tempot. Jag har ju själv gjort en liknande flytt och kan känna igen mig i ensamheten den staden gav mig till en början, hur alla var som papper som ständigt fylldes i men mitt papper fortsatte vara blankt och det fanns så många att jag inte riktigt visste vad jag ville fylla det med. 

Den senaste singeln heter Flingor i april. En otroligt fin visa där texten går genom en saknad. Allting blir vad det blir och tiden vägrar liksom gå. I hennes inre, i hennes själ pågår snöröjning ständigt. Det är vinter ständigt. Naomi sjunger väldigt fint och låten bär på ett fint arrangemang. När allt tinar upp kommer personen vara långt bort. Det är känslosamt och mycket starkt. 

Jag är säker på att Naomi inom ett kort tag trollbinder hela Sverige. Så stark är hennes röst, hennes känsla, hennes sätt att uttrycka sig. Som en vän som tar en i handen och tar med en dit där stjärnorna finns, där de lyser hela tiden.

Lyssna här nedan!