söndag 14 januari 2024

ALMEA - Lilla jag

Foto: Victoria Zahmatkesh

Alma Josefsson gör musik under namnet ALMEA och ända sen debuten med singeln Saknar inte dig så har jag imponerats av henne. Singeln, om att sakna en relation men inte personen som krossade en, berörde mig ordentligt. En dubbelsäng blir förstås trippelt så stor när hela världens täcks av ett lager av saknad. Jag tyckte Somnade på bussen var minst lika fin. Det var också en låt som bottnade i hjärtesorg, i att känna sig som ett släckt ljus när den andra personen tänder andras ljus nån annanstans, långt bort från en. Låten präglades av sorg men slutade ändå med en förhoppning om en lyckligare tid framöver. Almas röst är klädd i många känslor och den är fantastisk. Den är klädd för att sjunga om stora känslor, den är klädd för att beröra.

Singeln För bra var hennes mest dansanta låt dittills. Den släpptes förra året och bar även den på en öppenhjärtig text om kärlek, bara i ett mer rivigt landskap. Texten som behandlade den vanliga känslan att man vill skydda sig och börjar leta fel hos den andra bara för att man är rädd för att krossas igen är lätt att känna igen sig i och det var fint att höra något annat än en ballad från Alma. Det är dock i det stillsamma ALMEA berör som allra mest och jag älskade verkligen singeln En stund till. Det är öppet, rakt och väldigt berörande. Jag fastnade även för Kamomill och Lovergirl. Textraden "Hur många krossade hjärtan ska jag behöva ha” berörde. Stillsamt och fint. En av Almas finaste sånginsatser. Förra årets sista singel blev Tillräcklig. En fantastisk text om skeva kroppsideal. Varför ska vi dölja våra brister? 

Alma skriver som sagt texter där hjärtat ligger öppet. Hon har en penna med mycket glöd och mycket insikter. Nya singeln Lilla jag är en låt där hon kramar om sitt lilla jag. Allt kommer bli bra. En uppväxt som på många sätt var tung, där allt hon ägde var nedtryckt i en påse, det var dags att dra. Att bli vuxen för tidigt. Det blev inte som i sagoböckerna. Men hennes lilla jag fattar hennes hand, allt blir bra. Vi kämpar på, du och jag. Det är en fin känsla låten ger, trots dess sorg, trots det hemska och mörka. Men Alma och hennes ALMEA är grymt duktig på att klä av det där mörkret och visa oss hur fint det är när alla vågar visa sig mänskliga.

Lyssna här nedan!