fredag 8 december 2023

Maja Gödicke - Dig

Foto: Press

En värld att ligga vaken i
heter Maja Gödickes kommande album, vilket är det andra i ordningen. Första singeln ut heter Dig och den släpps på nystartade Knippla Records. Jag lyssnade igenom Majas katalog häromdagen och insåg återigen hur mycket Maja varit inspiration för mig i mitt skrivande. Jag minns hur jag lyssnade igenom Omniana strax innan jul 2015. Det där var hennes tyngdlag, hennes språk, hennes värld och universum. Jag är så glad att vi fick besöka det. Det var speciellt att höra texterna så ofta vandra i landskap av orgel. Marmor var och har fortsatt vara en låt jag ofta återkommer till. Ett stillsamt mästerverk. 

Senast vi hörde från Maja i soloväg var på singeln 1920 som släpptes 2017. En låt där Maja sjöng ljuvt och mjukt och hennes röst har verkligen varit saknad, även om vi hört den i gästspel. Bland annat hos Avantgardet. 

Jag har under hela hennes karriär sett henne som en väldigt öppen artist som har ett rum som är hennes men dörren till det är öppen. Öppen för nya uttryckssätt, öppen för andra influenser. 

Dig är en stillsam låt där stråkar och knaster imploderar vackert tillsammans. Låten varar knappt två minuter men alla små detaljer, Majas röst och stämningen som låten bygger upp tänder upp min själ helt. Ibland behövs det knappt två minuter för att tända den där gnistan. Maja har samtidigt en sån känsla för språket, det är vemodigt och romantiskt på samma gång. Mycket fint.

Lyssna här nedan!