måndag 11 september 2023

Musikminne från Laevendel

Foto: Maja Karlström

Charlie Skibsted från Falkenberg gör musik under namnet Laevendel. I juni släppte han låten Änglaland. En fantastisk poplåt som verkligen var en fin start på sommaren, som de första stegen ner i sjön en ljummen sommarkväll. Texten handlar till viss del om att bryta sig ur ett beroende, ett missbruk men det är svårt att nå fram till någon som vill fortsätta vara vinglig i sitt änglaland, som befinner sig i en bubbla där ingen riktigt når in. Förra året släppte Laevendel singlarna Månljuset, Nukleära och Barndomen och särskilt den fina balladen Nukleära satte sig djupt hos mig. Idag gästar han bloggen för att dela med sig av ett musikminne!

Varje sommar när jag var 11-15 år hade jag privilegiet att få gå på folkmusikläger i Åsa där vi spelade svensk folkmusik i en vecka. Ungdomar mellan 11-20 år delades in i grupper baserat på ens förmåga på sitt instrument, och sedan var vi igång med att lära oss för fullt hela dagarna. Intensivt men enormt givande. 

Varje morgon skulle våra lärare Greger, Hans och Anette väcka oss med deras ljuva klanger från deras fioler när de strövade omkring bland våra rum med instrumentet i vädret. 

Vi unga upptäckte både oss själva och musiken i denna trygga tillvaro, och den satte sig djupt inom många. Kvällar som aldrig tog slut i den svenska sommaren, och i bakgrunden hördes konstant det något instrument som fyllde luften av kärlek. 

Det värmer fortfarande i mitt hjärta när jag tänker på tiden och platsen som formade mina tidiga år i en grund som aldrig kommer att förtvina. Även om inte svensk folkmusik är min huvudgenre i projektet Laevendel så finns den alltid där inne. Tack till den tiden och personerna som gjorde den! 

/ Laevendel 

Lyssna på Änglaland här nedan!